Meulebeke: “Titel nooit verwacht, maar ik ben heel blij”

Danny Callewaert, trots maar ontzettend gelukkig als Krak 2015, omringd door familie, vrienden en de leden van de schuttersclub WTK. © dede
Redactie KW

Een carrière van veertig jaar bekroond zien met een Europese titel. Via de sport een vriendengroep in heel Vlaanderen opbouwen. En bovendien nooit opgeven, op gevorderde leeftijd sportief nog de beste willen zijn. Met Danny Callewaert heeft Meulebeke ook dit keer een gewaardeerde Krak.

“Toen ik gevraagd werd of ik mijn nominatie aanvaardde, twijfelde ik niet, wat een eer”, steekt Danny Callewaert van wal. “Daarna stond ik stomverbaasd over de vele reacties van familie, via ‘t werk bij Latexco of Libeltex, bij de schuttersclub, bij wedstrijden. Tot ver buiten Meulebeke, dat heeft ongetwijfeld meegespeeld wat het aantal stemmen betreft. Ik dank dan ook iedereen die voor mij gestemd heeft.”

“Facebook deed ook zijn werk en zelfs mijn moeder gaf overal ruchtbaarheid aan de verkiezing. Johnny Wastijn steunde me via campagne op kerstmarkten. Ik kreeg niks dan positieve reacties.”

“Of de titel Krak van Meulebeke terecht is? Dat hangt af van welke interpretatie je geeft aan het begrip. Een krak, vind ik, is iemand die ondanks tegenslagen nooit opgeeft om zijn doel te bereiken. Welnu, ik had de ambitie om Europees kampioen te worden. En het is me gelukt.”

Minder gekende sport

Ook echtgenote Nadia en zoon Pedro beoefenen met veel plezier dezelfde sport. “We leerden mekaar zelfs kennen tijdens een wedstrijd boogschieten liggende wip in De Wildeman in Tielt”, merkt Nadia op. “Spijtig dat doelschieten in West-Vlaanderen wat achterop huppelt. De sport is hier minder gekend. Competitief moeten we haast altijd richting Antwerpen of Limburg.”

“Daar is in de meeste gemeenten wel een club aanwezig. Doelschieten of boogschieten, het is nochtans de discipline waarin België in het verleden geregeld Olympische medailles behaalde.”

Ik had de ambitie om Europees kampioen te worden en het is me gelukt

Danny Calllewaert kwam enkele dagen voor Nieuwjaar te weten dat hij Krak van Meulebeke geworden is. “Het deed me wat. Ik had het echt niet verwacht. Zelf tipte ik eerder op de meisjes.”

“Kerstavond zaten we met de hele familie bijeen, ongelooflijk hoe vaak de krakverkiezing ter sprake kwam. Toen wist ik nog van niks. Uiteraard had ik graag gewonnen en wou ik nummer één zijn. Die titel zal me altijd bijblijven. Dit pakken ze me niet meer af.”

Verdienstelijke mensen

“Toch wil ik nuanceren, iedere genomineerde is een winnaar. Allemaal mensen die zich verdienstelijk mogen noemen. Het initiatief bestaat al zeven jaar. Dat zijn al 35 genomineerden.”

“Schitterend. Vooral omdat ze overal gevonden worden. Het hoeven geen topsporters uit voetbal, geen bedrijfsleiders, geen wereldsterren te zijn… wel gewone mensen. Dat is voldoende reden om met het initiatief door te gaan.”

VRAGENRONDJE

Danny Callewaert maakt deel uit van Willem Tell Kortrijk. Doelschieten gebeurt naar een schijf waarbij men steeds probeert om de maximale score te schieten. Danny is in zijn sportbeoefening prestatiegericht. Met de mobilhome trekt hij vaak naar het buitenland. Naar locaties waar internationale tornooien doelschieten plaatsvinden.

Wat betekende die titel op de European Master Games?

“Winst in de vierjaarlijkse European Master Games in Nice begin oktober 2015 beschouw ik als een bekroning van een lange loopbaan. De tijd ontbreekt om regelmatig te oefenen maar toch had ik mijn zinnen gezet op die spelen. Ik voel me nooit te oud. Zolang ik gezond ben, ga ik door”, stelt de prille vijftiger.

En wat brengt het jaar 2016?

Danny “Januari stond in het teken van een internationaal tornooi in Gent. Ik ga ook nog naar het Franse Nimes. Op het West-Vlaams kampioenschap is de tegenstand beperkter. Verder kijk ik uit om me bij de Vlaamse kampioenschappen in Herentals te plaatsen bij de beste zestien voor het Belgisch kampioenschap. Ik hoop ook geselecteerd te worden voor de Grand Prix World Cup. En op de afstand 90 meter wil ik wel eens de 1300 schieten.”

Blij met de titel Krak van Meulebeke?

“Ons levenspatroon staat in functie van onze sport. Reeds jarenlang en dat wijzig je niet zomaar. Ik ben mijn echtgenote, zoon, schoondochter dankbaar voor hun steun, hun motivatie, hun gedrevenheid”, stelt Danny, die niet onder stoelen en banken steekt dat hij uitkijkt naar de ontmoeting met alle Kraks. “Het is een hele eer die me te beurt valt. Het doet me wat. Winnen is steeds plezant, maar in sport leer je vooral ook omgaan met verliezen. Dat hoort nu eenmaal bij het leven.” (dede)

BIO

Privé

Geboren in Roeselare op 15 april 1964, getrouwd met Nadia De Smet en vader van Pedro. Woont in de Gentstraat.

Loopbaan

Technische opleiding, lassen en sanitair aan VTI Tielt. Vrachtwagenchauffeur, binnenlands containervervoer (Antwerpen, Zeebrugge) bij TTL Meulebeke, overgenomen door bedrijf uit Lichtervelde.

Vrije tijd

Gestart als boogschutter liggende wip bij Eendracht Meulebeke en Willem Tell Meulebeke. Nu doelschieten bij Brigands Ingelmunster en Willem Tell Kortrijk. Ook Rallysport en Enduro.

(Denis Delbaere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.