Meulebeekse SeniorenAdviesraad bestaat halve eeuw: “Mensen gelukkig maken is grootste uitdaging”

De aanwezigen op de academische zitting van de gouden SAR. © Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

De leden van de Senioren Adviesraad in Meulebeke vierden feest naar aanleiding van hun gouden jubileum. In kasteel Ter Borcht vond er een academische zitting plaats gevolgd door een officiële receptie.

“In 1972 werd er gestart met de oprichting van een bejaardenraad waarbij de voornaamste doelstelling was de senioren van onze gemeente een stem te geven”, steekt Jean-Marie Boone, voorzitter van de Senioren Adviesraad, van wal. “Enkele jaren later veranderde de naam in de ouderenraad en nog een decennium later maakten we de geboorte mee van wat toen de Senioren Adviesraad genoemd werd. Aan de wieg stonden vier verenigingen die de echte bouwstenen van de SAR vormden en dit nog steeds zijn: S-Plus (met als huidig voorzitter Guido Demeyer), Okra (met als teamleider Myriam Sabbe), Neos (voorzitter Bernard De Marez) en SLB (voorzitster Monique Mahieu). We komen viermaal per jaar bijeen, maar we zorgen eveneens voor enkele gezamenlijke activiteiten zoals onze jaarlijkse sneukelroute, het feest voor de 90-plussers, de wisselbeker manillen en het tweejaarlijks feest voor alle 80-jarigen.”

“Er is in die halve eeuw tijd heel wat veranderd in onze gemeente. In 1972 telde Meulebeke 9.250 inwoners waarvan 1.760 60-plussers, anno 2022 telt onze gemeente 11.200 inwoners waarvan 2.950 mensen die ouder zijn dan 60 jaar. Dit houdt in dat de aandacht voor onze oudere inwoners steeds dient aangescherpt te worden. Het wzc Sint-Vincentius en de opvang in Ter Deeve smolten samen tot wat nu wzc De Zonnewende is. Ondertussen kwamen er in onze gemeente heel wat wijken met nieuwe woongelegenheden bij. Aan de andere kant zagen we het verdwijnen van de buurtwinkels en het wegkwijnen van heel wat cafés met een clublokaal. De spoorweg verdween in Meulebeke en er kwam een randweg. Het sport- en recreatiecentrum Ter Borcht kreeg gestalte alsmede het oc Vondel dat nu kan doorgaan voor de Meulebeekse cultuurtempel. Nieuwe industriezones deden hun intrede.”

Kleinkinderen

“Onze samenleving heeft dus een ware metamorfose ondergaan. Betekende oud worden vroeger vooral thuisblijven dan willen de senioren nu vooral kunnen genieten. Ze zijn mobieler geworden, proeven van nieuwe horizonten of staan klaar voor de kleinkinderen. Met SAR Meulebeke zullen we ons blijven inzetten om al onze senioren een zo zorgeloos mogelijke toekomst te schenken.”

Gastspreker Robrecht Sarrazyn, voorzitter Regionaal Platform Ouderenbeleidsplatform, brak een lans om eveneens onafhankelijke senioren aan te trekken binnen de SAR omdat de helft van onze senioren nog niet aangesloten is bij één of andere vereniging. “Onze grootste zorg blijft dat we continu moeten inspelen op de noden die nu gelden”, aldus Sarrazyn die eraan toevoegde dat de drang naar sociale cohesie enorm groot is. “Jullie zijn het bindmiddel hiertoe. Het slotwoord kwam van burgemeester Dirk Verwilst. Hij beklemtoonde dat naast de fysieke en financiële hulp er ook een enorme appreciatie is voor de inzet van SAR. “Vijftig jaar inzet vergt een grote inspanning, we wensen jullie nog eens 50 uitdagende jaren. Ik ben ervan overtuigd dat mensen gelukkig maken nu de grootste uitdaging is om de komende jaren door het leven te gaan.” Daarna werd er geklonken op de gouden SAR.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier