Meulebeekse ondernemers aan de ontbijttafel

De ondernemers gezellig met burgemeester en schepenen tijdens het ontbijt. © foto Luc
Redactie KW

Vrijdag 18 november was de dag waarop de ondernemers in de bloemetjes gezet werden. Hun ijver, creativiteit en doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat er in heel wat gezinnen brood op de plank komt en dat we ‘welvarend’ kunnen leven.

Om de Meulebeekse ondernemers te bedanken voor hun inzet en hen een hart onder de riem te steken werden ze uitgenodigd voor een ontbijt in het kasteel Ter Borcht. Unizo Meulebeke en het lokaal gemeentebestuur waren de initiatiefnemers.

Om 6.45 uur kwamen een dertigtal ondernemers naar het kasteel Ter Borcht afgezakt. Ze werden opgewacht door de bestuursleden van Unizo en de burgemeester. Er volgde eerst een speech van de burgemeester waarin hij het ‘ondernemingsgezind’ beleid, gevoerd door het plaatselijk bestuur, beklemtoonde. “Meulebeke telt momenteel 11.034 inwoners. De verkavelingen die we geschapen hebben, zorgden voor nieuwbouwwoningen en heel wat nieuwe inwoners. We willen hen allen een zo groot mogelijke welvaart bieden. Dat betekent dat we investeren in tewerkstelling.”

Doeltreffende reconversie

“We moeten ons blijven inzetten om jonge bedrijven die nood hebben aan expansie te ontvangen. Onze gemeente heeft zo’n 110 ha aan ondernemingsbedrijvigheid. Een groot nadeel hierbij is ongetwijfeld de versnippering van die zones. Momenteel hebben we 5 ha gereserveerd voor de uitbreiding van de Haandeput. De WVI verleende al de goedkeuring, maar dit strookte niet met de visie van minister Demir die eist dat we voor iedere hectare (verharde) ondernemingsgrond 1 ha groen aanplanten. We laten ons hierdoor niet afschrikken en we concentreren ons nu op bepaalde zones waar een doeltreffende reconversie mogelijk is. Hierbij wordt er gedacht aan de site van het vroeger metaalconstructiebedrijf Vuylsteke.”

“Opvallend is dat het aantal actieve ondernemingen in de loop van de voorbije 10 jaar met maar liefst 30 procent gestegen is (van 1.110 in 2011 naar 1.452 in 2022). Wat de detailhandel betreft, hier zien we een lager cijfer voor Meulebeke (29,9) dan voor de zone Mid West (35,7). Niettegenstaande de inspanningen van Unizo Meulebeke gaan heel wat Meulebekenaren buiten de gemeentegrenzen shoppen. We hopen dat we straks met de voltooiing van de toegangswegen Gentstraat en Pittemstraat hieraan een oplossing kunnen bieden. Ook de opwaardering van onze Markt zal hier zeker toe bijdragen.”

Tot slot had de burgervader het ook nog over de beperking van de CO2-uitstoot die voor heel wat ondernemers zware investeringen met zich zullen meebrengen. “We gaan nu al de aanzet geven om drama’s in de toekomst te vermijden”, aldus Dirk Verwilst, waarna hij iedereen uitnodigde voor een copieus ontbijt. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier