Meulebeeks kermiscomité houdt een eerbetoon: “Onze Kevin was écht een gouden kerel”

Het bidprentje van Kevin Braekevelt kreeg bij Johnny Wastijn thuis een prominente plaats. "Kevin stond altijd klaar voor ons." © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Een jaar na de tragische dood van Kevin Braekevelt organiseert het Meulebeekse kermiscomité een eerbetoon voor de betreurde Meulebekenaar. Kevin was een van de drijvende krachten achter de jaarlijkse reclamestoet op kermiszondag en wordt nog elke dag gemist. “Aan Kevin kon je echt alles vragen”, zegt bestuurslid Johnny Wastijn.

Vrijdag 25 mei 2018 gebeurde het ondenkbare in de werkplaats van Grondwerken Braekevelt, te vinden in de Marialoopsteenweg in Tielt. Kevin Braekevelt (38) was die middag, samen met twee werknemers, een lading kasseien aan het sorteren om die voor een nieuw project te gebruiken. “Die was een jaar geleden gekocht in het Ieperse en lag al die tijd in onze opslagplaats in Meulebeke gestockeerd”, vertelde de familie kort na het ongeval. Tussen de kasseien trof Kevin een obus aan. “Het ontstekingsmechanisme was al verdwenen en ook de kop van de bom was weg. Begin dit jaar werkte Kevin een vijftal maanden samen met archeologen in de Westhoek en trof hij er met de regelmaat van de klok obussen aan. Elke keer opnieuw had hij de ontmijningsdienst Dovo verwittigd en keek hij vol interesse toe hoe zij aan het werk gingen. De Eerste Wereldoorlog was dankzij die samenwerking ondertussen tot zijn grote passie uitgegroeid.

Op de radio gehoord

Kevin nam de bewuste obus mee naar de werkplaats van het grondwerkbedrijf. “Ze was toch onschadelijk, meende hij. Hij heeft de volledige checklist overlopen, maar jammer genoeg maakte hij een vreselijke inschattingsfout. We weten niet met welk gereedschap hij de obus probeerde te openen, maar die ruim honderd jaar oude bom is wel onder zijn ogen ontploft.

We waren alles in gereedheid aan het brengen voor de eerste Beren City Trail toen we op de radio het nieuws hoorden over een ontplofte obus in Tielt. Niet veel later vernamen we via de telefoon dat het om Kevin ging. Onze wereld stopte met draaien – Johnny Wastijn

Kevin was op slag dood, zijn overlijden sloeg diepe wonden. Niet in het minst bij zijn dichte familie en zijn kinderen Mauro (11) en Zita (11), maar ook bij het Meulebeekse kermiscomité. In die mate zelfs dat ze zondag 16 juni een eerbetoon voor Kevin organiseren. “Voor ons de logica zelve”, stelt Johnny Wastijn (54). Samen met Jean-Pierre Lannoo vormt hij het bestuursduo van het comité. “Ik weet nog perfect wat ik aan het doen was toen ik het verschrikkelijke nieuws te horen kreeg. We waren alles in gereedheid aan het brengen voor de eerste Beren City Trail toen we op de radio het nieuws hoorden over een ontplofte obus in Tielt. Niet veel later vernamen we via de telefoon dat het om Kevin ging. Onze wereld stopte met draaien.”

Avond in mineur

Johnny en co speelden nog even met het idee om de City Trail te annuleren. “Maar dat konden we niet maken tegenover de deelnemers. Maar die avond verliep in mineur. In Meulebeke was Kevin immers een erg bekend en geliefd gezicht.” De reclamestoet op zondag verliep met een pak minder toeters en bellen. “Normaal rijden heel wat vrachtwagens van Grondwerken Braekevelt mee, nu was er uiteraard geen enkel voertuig te bespeuren. Kevin stond in 2012 ook mee aan de wieg van die stoet en hij liet die mee uitgroeien tot een succes.”

Meulebeeks kermiscomité houdt een eerbetoon:

Binnen het kermiscomité was Kevin een gewaardeerde medewerker. “De week voor zijn ongeval hebben we voor onze reuzenstoet nog samen de reus Sint-Bavo in Bavikhove opgehaald en net zoals altijd was dat met Kevin een waar plezier. Op hem kon je altijd rekenen en hem alles vragen. Hij was, zonder overdrijven écht een gouden kerel. Hij pakte alles met de glimlach aan en geen enkel probleem was onoverkomelijk voor hem. Als grondwerker had hij een erg drukke job, maar hij stond altijd voor ons klaar. Maar zijn twee kinderen kwamen altijd en overal op de eerste plaats.

We zijn dankbaar voor de vele mooie momenten met Kevin, maar het waren er jammer genoeg veel te weinig – Johnny Wastijn

Een jaar na zijn dood is Kevin allesbehalve vergeten. “Het is bijzonder jammer dat zijn passie voor de Eerste Wereldoorlog zijn dood is geworden, maar het was een dom ongeval. Kevin kennende zal hij alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen hebben. Het was brute pech. Meer niet. Maar we zijn Kevin wel kwijt.”

In Johnny’s keuken heeft het bidprentje van Kevin een prominente plaats gekregen. “Naar het gedenkplekje op de begraafplaats ga ik niet, want Kevin is hier bij ons. We denken nog erg vaak aan hem en nemen regelmatig het bidprentje vast. We zijn dankbaar voor de vele mooie momenten met hem, maar het waren er jammer genoeg veel te weinig.”

Symbolisch

Tijdens de reclamestoet van zondag 16 juni om 15 uur zal elke deelnemende wagen een witte ballon aangebonden krijgen, als eerbetoon aan Kevin. “Zijn eigen vrachtwagen zal voorop rijden en aan het podium op de Markt zullen zijn twee kinderen de ballonnen de lucht in laten. Een symbolische daad, maar dit is het minste wat we voor Kevin kunnen doen. Hij zal altijd deel uitmaken van onze groep.”

Bomvol kermisprogramma

Van vrijdag 14 tot maandag 17 juni baadt Meulebeke in kermissfeer. Een overzicht.

Op vrijdagavond is er de tweede Beren City Trail. Om 19 uur start de kidsloop en een halfuur later is het aan de volwassenen. Deelnemers wandelen of lopen het drie kilometer lange parcours. De start vindt plaats op de Markt en slingert zich via onder andere de brandweerkazerne, de pastorie en enkele bedrijven naar de finish. Iedere deelnemer gaat met een beertje naar huis en er zijn vier naturaprijzen te winnen.

Zaterdag 15 juni is er om 16 uur een dankmis op de piste van de autoscooters, gevolgd door een receptie. Zondag is er de reclame- en reuzenstoet. Heel wat muziekgroepen, onder andere een fanfare uit Duitsland, zorgen voor de muzikale noot. De rommelmarkt in de centrumstraten op maandag 17 juni – vanaf 14 uur – sluit het feestweekend af. (WD)

Inschrijven voor de Beren City Trail doe je via patriciadekoker@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier