Meulebeeks Dichterscollectief brengt ‘Dichter bij Kunst’

Vooraan v.l.n.r. Lieven Van Parys, Geert Tallieu, Luc Bouckhuyt, Carine Tallieu en Linda Denys; achteraan v.l.n.r. Nico Wille, Johny Boussauw en Tom Veys. Hanne Delmotte ontbreekt op de foto. (foto Luc)
Redactie KW

De Week van de Poëzie krijgt in de Berengemeente een speciale invulling dankzij het Meulebeeks Dichterscollectief. Op zondag 26 januari om 10 uur wordt in de zaal van de Academie voor Woord en Muziek een poëzievoormiddag gebracht onder de noemer ‘Dichter bij Kunst’.

Het Meulebeeks Dichterscolletief is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Na ‘Meulebeke dicht’, ‘Dichters slopen muren’ en ‘Vers geregeld’ is dit nu het vierde initiatief. Met ‘Dichter bij Kunst’ gaan negen dichters de confrontatie aan om een artistieke creatie van elf kunstenaars poëtisch te verklaren. Tussen de gedichten door zijn er enkele muzikale intermezzo’s, verzorgd door leerlingen van de muziekacademie. Dit initiatief loopt in samenwerking met de plaatselijke bib, het gemeentebestuur en de Academie voor Woord en Muziek.

Hommage à la femme

Geert Tallieu zal het poëziefestijn openen met een gedicht van Remco Campert en brengt vervolgens een dichterlijke visie op een werk van schilder-tekenaar Filip Bisschop ‘Hommage à la femme’. Carine Tallieu vindt haar inspiratie in een werk van allround kunstenaar Stefaan Broeckx, met als titel ‘Aarde’.

Johny Boussauw brengt twee werken van kunstschilder Eddy Delecluyse tot leven en laat op die manier Marilyn Monroe en Charlie Chaplin verrijzen. Tom Veys is in de ban van het landschap. Hij kan zich volledig vinden in het werk van kunstschilder Lies Vanloocke die grote landschappen op het canvas uitstrijkt.

Lieven Van Parys brengt op zijn beurt een reeks elfjes (een dichtvorm waarbij slechts 11 woorden gebruikt worden, red.) die de Meulebeekse Beer, het kunstwerk van Frans Vercoutere, in zich dragen. Linda Denys werd bekoord door de artistieke bronzen beelden van Filip Santens en de installatiekunst, doorspekt met een vleugje humor, van Marc Dejonghe.

Liefde voor collageschilderijen

Nico Wille zocht het ietwat verder van huis en vond zijn dichterlijke inspiratie in het werk van Gilles Van Schuylenbergh die actief is in Aalst en vooral een liefde koestert voor wat men collageschilderijen zou kunnen noemen.

Nieuwkomer in het Meulebeeks Dichterscollectief is Hanne Delmotte. Zij kwam in de ban van het artistieke schilderwerk van Ria Valcke wat haar meteen aanzette een schilderij van Ria in dichtvorm te vereeuwigen.

Luc Bouckhuyt brengt tot slot werk van twee vrienden-kunstenaars: Rik Vermeersch en Marc Vanhecke. Het schilderij ‘Melissa’ en de metaalsculptuur ‘Prima Ballerina’ zorgden voor de nodige dichterlijke inspiratie.

Afspraak op zondag 26 januari om 10 uur in de zaal van de Academie voor Woord en Muziek, Karel van Manderstraat in Meulebeke. De toegang is gratis. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier