Meterslange wachtrij aan viskraam, maar eerste Roeselaarse markt verloopt rimpelloos

De rij wachtenden aan het viskraam Janssens was meer dan 50 meter lang. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Met zowat 100 standhouders is de Roeselaarse dinsdagmarkt een van de grootste uit onze provincie, maar slechts de helft van de kramen mochten uitgestald worden. Volgende week is het de beurt aan de andere helft. Voor de marktbezoekers was het met het ‘eenrichtingsverkeer’ wat zoeken, maar de Roeselarenaars zijn verheugd hun traditionele marktbezoekje te kunnen brengen. Opvallend lang was de wachtrij aan het viskraam. 39 wachtenden telden wij…

Heel wat praktische richtlijnen bij de Roeselaarse markt. De marktkramers zelf droegen allen een mondmasker en overal gold eenrichtingsverkeer. Ook de standhouders stonden wat verder uit elkaar opgesteld. Aan de in- en uitgangen van zowel de nonfoodmarkt op de Grote Markt en de voedingskramen het Polenplein stonden mensen van de stad opgesteld. Tussen de twee marktsites door was er gescheiden tweerichtingsverkeer in de Nonnenstraat.

Saar Deruyter, die normaal op de dienst toerisme werkt, stond ter hoogte van het stadhuis en café Beaux Arts mensen te turven. “Hier is een uitgang, de ingang situeert zich aan de kant langs de Zuidstraat. Wij hebben app staan waarbij ik telkens moet ingeven wanneer iemand de markt verlaat. Zo kunnen we het aantal aanwezigen monitoren.”

Haar stoel op de dienst toerisme ruilde Saar Deruyter voor een stek aan de uitgang van de markt waar ze de buitenwandelende marktbezoekers telde.
Haar stoel op de dienst toerisme ruilde Saar Deruyter voor een stek aan de uitgang van de markt waar ze de buitenwandelende marktbezoekers telde.© Stefaan Beel

“De mensen volgen vrij goed onze richtlijnen. Soms moet je er hen op wijzen dat ze niet te dicht op elkaar mogen blijven babbelen en sommigen proberen hier de uitgang als ingang te gebruiken. Maar na wat uitleg loopt alles wel los.”

Stad nam voortouw

De marktdag in Roeselare is altijd al een aantrekkingspool geweest en nadat op 17 maart de laatste pre-coronamarkt plaatsvond, waren de marktkramers na tien weken maar al te blij terug te zijn. Of toch diegenen die geselecteerd waren. Dirk Vandamme, voorzitter van de Roeselaarse marktraad, hoorde bij de gelukkigen. “Liefst van al zouden we met alle collega’s hier weer samen te staan. Daarvoor hadden we ook al een mooi plan uitgetekend, maar dan viel de federale beslissing dat het maximum aantal kramen op de markt 50 bedraagt. Wij hebben er hier zowat 100, dus mag er telkens maar de helft staan. De stad heeft daar zelf het voortouw in genomen en zij bepalen wie wanneer mag staan. Uiteraard wordt er rekening gehouden met het aard van het kraam, zodat er altijd het volledige aanbod is. Je zal hier altijd vis kunnen kopen of de batterij van je horloge kunnen laten vervangen.”

Dirk Vandamme, voorzitter van de Marktraad en zijn vrouw Heidi D'Huyvetter, zijn blij weer uit hun kot te mogen komen.
Dirk Vandamme, voorzitter van de Marktraad en zijn vrouw Heidi D’Huyvetter, zijn blij weer uit hun kot te mogen komen.© Stefaan Beel

Dirk is zelf Roeselarenaar en samen met zijn echtgenote Heid D’Huyvetter runnen ze een stand in heren- en damestextiel. “We doen dit al 30 jaar, maar worden voor het eerste geconfronteerd met een dergelijke, uitzonderlijke situatie. Gelukkig was het de jongste weken nog mooi weer, zodat we thuis nog wat konden genieten. Maar wij zullen dit jaar zeker met een overstock geconfronteerd worden. Voor jonge collega’s zou dat wel eens een dooddoener kunnen zijn.”

Beurt overslaan

Volgende week moeten Dirk en Heidi dus een beurt overslaan. “Dat is natuurlijk wat vreemd. Soms neemt een vrouw een kledingstuk mee voor haar man en kan ze dat eventueel de week nadien ruilen, mocht niet passen. Nu zit daar al zeker een week tussen. Zelf stond in deze week normaal nog in Nieuwpoort, maar daar is de markt afgelast omdat ze een te grote toeloop verwachten. Woensdag rijden we naar Veurne, zaterdag naar Ieper. Volgende week staan enkel Veurne en Nieuwpoort op onze agenda. We hopen dat we na 8 juni wanneer de maatregelen hopelijk weer versoepelen weer overal naar toe mogen.”

Ook echtgenote Heidi klinkt opgetogen dat ze weer aan de slag kan. “Ik ben ook blij onze collega’s en onze klanten terug te zien. Want na al die weken mis je die uiteraard wel.”

Cuberdons weggeschonken

Petra Verkinderen uit Meulebeke baat snoepkraam De Zoete Droom uit. “In die lockdownperiode heb ik me goed kunnen bezighouden om mijn zoon te ondersteunen bij zijn schoolwerk. Een deel van onze voorraad bereikte natuurlijk de vervaldatum. Een maand voor Pasen hadden we natuurlijk al onze voorraad chocolade-eitjes liggen. Samen met de cuberdons heb we een deel aan Mivalti geschonken en ook aan collega van mijn man van wie de vrouw in een team van 20 verpleegkundigen werkt. Die waren daar dus goed besteed.”

Ook Petra en haar ma Greta Mollet hulden zich in een mondmasker. “De mensen houden hier mooi afstand. Het is vrij rustig hier, maar het is misschien maar beter zo.”

Visventer Pascal Janssens: “Ik had gehoopt dat een deel van de markt bijvoorbeeld op het mooie Stationsplein zou mogen staan”

Minder rustig was het aan viskraam van Pascal Janssens uit Oostende. De wachtrij was tientallen meters lang. “Normaal zijn we hier met drie collega’s. Wij staan hier vandaag alleen, volgende week is dus aan de twee andere collega’s. Misschien niet ideaal, ik had gehoopt dat een deel van de markt bijvoorbeeld op het mooie Stationsplein zou mogen staan. Maar het mag niet van hogerhand.”

Pascal Janssens had net geïnvesteerd in een nieuw kraam en stond dinsdag als enige vishandelaar op de Roeselaarse markt.
Pascal Janssens had net geïnvesteerd in een nieuw kraam en stond dinsdag als enige vishandelaar op de Roeselaarse markt.© Stefaan Beel

Met in totaal zeven mensen – vooral familie – bemant Pascal zijn gloednieuwe wagen. Roeselare is zijn enige markt in onze provincie, voor het vorige is hij vooral in Oost-Vlaanderen actief. “Ik had net zwaar geïnvesteerd in een nieuw kraam, ik heb dat maar enkele keren mogen uitrijden tot het moment dat de coronacrisis toesloeg. Onze uitstalruimte is vrij breed, met partytafels hebben we een soort afbakening gemaakt waardoor de mensen automatisch de nodige afstand bewaren.”

Voor de lange wachtrij heeft de Oostendenaar een verklaring. “Het is natuurlijk lang geleden dat de mensen konden komen. Het doet uiteraard deugd hen met zovelen samen terug te zien.”

Ervaring in de Colruyt

In de wachtrij vinden we Shannah Derluyn terug. De Roeselaarse staat er te genieten van de zon in het bijzijn van haar hond Lexie. “Als ik niet moet werken, kom ik graag naar de markt. Ik werk zelf in de Colruyt in Izegem en je ondervindt aan den lijve dat sommige mensen het niet altijd makkelijk hebben om afstand te bewaren.”

Lexie vergezelde Shannah Derluyn naar de markt en wachtte netjes mee om vis te kunnen kopen.
Lexie vergezelde Shannah Derluyn naar de markt en wachtte netjes mee om vis te kunnen kopen.© Stefaan Beel

Shannah heeft er ook geen probleem mee om wat geduld te oefenen. “Voor mijn zus moet ik maatjes meebrengen, zelf ben ik verlekkerd op ansjovis. En ik ben blij dat mijn favoriete kramen hier staan. Ik zocht dat op via de site van de stad Roeselare, dat is wel handig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier