https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Meterslange vliegtuigbom gevonden bij graafwerken op de Pottelberg

© (Foto CLL)
© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre

Woensdagnamiddag werd, tijdens graafwerken, een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd langs de Pottelberg. DOVO kon het springtuig op een gecontroleerde manier neutraliseren maar verschillende mensen moesten hun woning verlaten. Een indrukwekkende veiligheidsperimeter werd opgetrokken, wat voor de nodige animatie in de omliggende straten wist te zorgen.

Rond 15:15 uur waren bouwvakkers aan de slag op de voormalige site van de Bijzondere Jeugdzorg, toen ze het springtuig naar het oppervlak brachten. Op de site staat ondertussen reeds een nieuwbouwcomplex, enkel de oude gebouwen van het Stella Maris instituut moeten nog worden gesloopt. Tijdens het ontmantelen van de kelderruimtes kwam de bom tevoorschijn. “Een flinke knaap van 1,5 meter lang en bijna 50 centimeter breed” liet burgemeester Ruth Vandenberghe weten. Ze kwam ter plaatse om samen met de hulpdiensten en DOVO de situatie te evalueren. “Initieel werd een veiligheidsperimeter van 100 meter opgetrokken, die werd al snel uitgebreid naar 300 meter. Het gaat hier om een indrukwekkend springtuig en geen enkel risico mag worden genomen.”

Tijdens de operatie werden een kleine 100 mensen, zowel buurtbewoners als kinderen die nog in de nabijgelegen school aanwezig waren, geëvacueerd. Stad Kortrijk vorderde bussen van het openbaar vervoer, die iedereen die het nodig achtte naar JC Tranzit bracht. Het gros van de buurtbewoners koos er echter voor om te genieten van het stralende weer, waardoor verschillende tuinstoelen aan de rand van de perimeter verschenen.

Rond 18:45 uur gaven de militairen van DOVO het verlossende signaal. De ontsteking kon probleemloos van de springlading worden verwijderd, waardoor het tuig onschadelijk kon worden gemaakt. De bewoners konden opnieuw hun woningen vervoegen en het gevaar was geweken. Iedereen die verplicht hun woonst moest verlaten, kon rekenen op catering aangeboden door de stad.

De bom, een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, werd door de leden van DOVO als ‘500 pounder’ geïdentificeerd. Een bom van meer dan 250 kilogram die in 1944 boven Kortrijk werd gedropt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.