https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Metamorfose voor Gullegem centrum

Het Wevelgemse gemeentebestuur stelde met trots de metamorfose van het Gullegemse centrum voor. Lobke Maes, beleidsmedewerker vrije tijd Geert Knockaert, Stijn Tant, beleidscoördinator grondgebiedzaken Nathalie Vesavel, Mathieu Desmet, burgemeester Jan Seynhaeve, Bas Surmont, Kevin Defieuw en Geert Breughe.© SLW
Het Wevelgemse gemeentebestuur stelde met trots de metamorfose van het Gullegemse centrum voor. Lobke Maes, beleidsmedewerker vrije tijd Geert Knockaert, Stijn Tant, beleidscoördinator grondgebiedzaken Nathalie Vesavel, Mathieu Desmet, burgemeester Jan Seynhaeve, Bas Surmont, Kevin Defieuw en Geert Breughe.© SLW
Stefaan Lernout

Het plan om een nieuw ontmoetingscentrum te bouwen, leidde tot het creëren van een nieuw centrumplein in Gullegem, waarbij een groot stuk van de Heulebeek weer bovengronds verschijnt. Als alles volgens plan verloopt, zal in het najaar van 2023 begonnen worden met de bouw van het nieuwe oc.

Het gebouw van oc De Cerf dateert uit de jaren 60. Ontelbare feesten vonden er plaats, maar nu is het aan vernieuwing toe. Het bestuur kwam al snel tot de vaststelling dat de beste oplossing een nieuw oc is, dat komt er in de Kerkstraat ter hoogte van het speelpleintje en de frituur.

“Niet op de plaats van het huidige oc”, zegt beleidsmedewerker vrije tijd Geert Knockaert. “Dat heeft als extra voordeel dat we de huidige oc De Cerf kunnen blijven gebruiken. Er komt een zaal voor podiumactiviteiten, optredens en fuiven. Er komen ruimtes om te vergaderen, voor eetgelegenheden, voor een aantal leslokalen van het atelier, onder meer voor plastische kunsten.”

Autoluw plein

Zodoende komt een autoluw centrumplein tot stand. Het plein zal de Peperstraat en het Dorpsplein verbinden met de publieke ruimte aan de achterkant van de kerk, het marktplein. Nathalie Versavel, beleidscoördinator grondgebiedszaken, ziet hierdoor heel wat mogelijkheden. “Op het plein zal je veilig kunnen fietsen en wandelen. Een complete transformatie van verkeers- naar ontmoetingsruimte dus. En groot genoeg voor de wekelijkse markt, de kermis en andere evenementen. Aan de rand van het plein vinden we de kerk, waar we ook graag een aantal nevenbestemmingen willen in onderbrengen. Zoals de bib, de dienst burgerzaken en de wijkpolitie. Uiteraard zal er nog plaats zijn voor de liturgische diensten.”

Daar is de Heulebeek

Met de centrumvernieuwing wil het bestuur de Heulebeek, die nu in een betonnen koker onder de parking van het oc loopt, weer aan de oppervlakte brengen. “Water verkoelt en het heeft een grote aantrekkingskracht”, vervolgt Nathalie Versavel. “Daarom plannen we ook om de oevers aantrekkelijk in te richten, met terrassen of een vlonderpad. De feestweide De Gulle naast de Heulebeek wordt uitgebreid, daartoe wordt een deel van de Kerkstraat onthard.”

Zo zal Gullegem centrum er binnen vier jaar uitzien.© gf
Zo zal Gullegem centrum er binnen vier jaar uitzien.© gf

Voor het ontwerp van het nieuwe oc en het Centrumplein doet de gemeente een beroep op de open oproep van de Vlaamse Bouwmeester, die garant staat voor de kwaliteit van het ontwerp, waarbij architecten uit binnen- en buitenland zich kandidaat kunnen stellen. De bedoeling is om dat ontwerpteam aan te stellen in het voorjaar van 2022. En, als alles volgens plan verloopt, zou de eerste steen van het nieuwe oc in het najaar van 2023 gelegd worden.

Tijdens de verschillende fases in het project doet de gemeente een beroep op de inwoners en de gebruikers van het oc. Een eerste bevraging start nu op www.wevelgem.be/centrumgullegem . In het centrum van de gemeente vind je infozuilen waarop de verschillende plannen toegelicht worden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.