Metalband Chalice brengt nieuwe EP uit als voorsmaakje op album

We herkennen v.l.n.r. Nicolas Bruggeman, Chris Lagrange, Pieter Dewulf, Tim De Smedt en Niels Verbeke. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Chalice bracht net zijn nieuwe EP uit, als voorbode op een album. De band brengt een mix van thrash en death metal, maar verwoordt het liever als woeste, opruiende, kwade metal.

Chalice bestaat uit zanger Pieter Dewulf (37) uit Kortrijk, drummer Niels Verbeke (26) uit Gent, gitaristen Nicolas Bruggeman (42) uit Beveren-Leie en Tim De Smedt (38) uit Lochristi en basgitarist Chris Lagrange (45) uit Harelbeke. Het is niet toevallig dat de benaming van de band een verwijzing is naar de bijbel, meerbepaald naar het lijdensverhaal van Jezus. Chalice staat als metafoor voor het lijden, de pijn en het onrecht dat de mens moet doorstaan in zijn eigen levensverhaal. “Het is voor ons een ideaal genre om onze binnenkant zowel muzikaal als tekstueel naar buiten te ontplooien”, verwoordt Chris Lagrange uit Harelbeke het.

Show met Dyscordia

“Aan eventuele naamswijzigingen werd er wel eens gedacht, maar als een band al 22 jaar draait volgens een bepaald concept, dan moet daar niet veel aan geprutst worden”, aldus nog Chris, bassist van de band. De band heeft ook niet stilgezeten, want vier albums en twee EP’s later was Chalice klaar om afgelopen weekend hun derde EP aan het grote publiek te laten horen. Dat deden ze tijdens het concert van Dyscordia in De Kreun te Kortrijk. “Het werd een topshow zoals het hoorde. We hebben onze vertrouwde fanbase kunnen verwennen en hopelijk nieuwe luisteraars aangetrokken”, vertelt zanger Pieter Dewulf uit Kortrijk ons.

Met mijn stem ga ik tot het uiterste, dus moet ik zeker opwarmen – Pieter Dewulf, zanger Chalice

De nieuwe EP Lost Connection is opnieuw een referentie naar de bandnaam, verduidelijk bassist Chris ons. “Het kiezen van een titel voor een nieuwe release is niet gemakkelijk. De titel moet de essentie zien vast te pakken en we hopen dat we daarin geslaagd zijn. We refereren naar het proces waarbij mensen de band verliezen met de wereld rondom hen, in de meest brede zin van het woord.”

Het schrijven van nieuwe albums is voor bands vaak een proces in ontwikkeling. Dat is bij Chalice niet anders. “We hebben al wat materiaal klaar dat ‘albumwaardig’ is en dit jaar wordt daar hard aan verder gewerkt. De ambitie is er om begin 2021 opnieuw een album op te nemen.”

Enkel het beste

Een exacte datum is er dus nog niet, maar 2021 ligt nu wel dichter dan ooit. Er moet wel wat tijd over gaan en dat is logisch volgens de band. “Het maken van nummers is echt groepswerk voor ons. Alles wordt live tijdens de repetities uitgewerkt met de inbreng van iedereen. Wanneer we dan met nieuwe songs de studio intrekken, zijn die volledig uitgepuurd. We schrappen, herbeginnen en passen aan waar nodig. Enkel het beste komt op het album. Als we niet tevreden zijn herbeginnen we gewoon”, aldus Nicolas Bruggeman, gitarist uit Beveren-Leie.

Voorbereiding is alles

Elke artiest heeft zijn rituelen voor de start van een concert, maar voor de zanger zijn die vaak nog anders. Zeker in het geval van Pieter Dewulf die grunts gebruikt, dat is gutterale zang. De stembanden worden dan tot ongelofelijke niveaus getild. “Ik beschouw mijn stembanden als mijn spieren en die moet ik opwarmen voor de show. Die oefeningen zijn soms heel vervelend, maar het geeft een wereld van verschil zodat ik na de show amper last heb van heesheid. Ik ga tot aan mijn grens, want de dag erna heb ik ze ook nog nodig.”

Pieter kwam tot de stem die hij vandaag heeft door regelmatig te oefenen en verschillende mogelijkheden te bekijken. “Misschien heeft het feit dat ik in een luidruchtig gezin ben opgevoed wel invloed gehad”, lacht hij ons toe. Dat voorbereiding alles is, bewijst de zanger op het podium. Ook de andere bandleden weten dat als geen ander. “We bestaan 22 jaar en dat ging niet altijd van een leien dakje. Onze muziek heeft al een publiek gevonden en dat zien we liefst steeds verder groeien. We hebben ook al de kans gekregen om op grotere festivals te spelen en dat voelt zéér goed.” Elke voorbereiding is voor de band een nieuwe stap naar de toekomst.

Info: www.chalice.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier