Met Zundag heeft Brugge nu ook een vrijplaats

© (Foto SVV)
Redactie KW

De drie initiatiefnemers willen Die Scone verrijken met activiteiten die anders moeilijk of niet kunnen plaatsvinden in de binnenstad. “We zijn constant op zoek naar nieuwe leden, ideeën en samenwerkingen”, zegt Wouter Rommel. Zundag vind je in de Ezelstraat 47, het voormalige pand waar Snuffel Hostel jarenlang zijn werking had, en ook SLESH, een afdeling van jeugdhuis Comma, actief was.

Gangmakers van Zundag zijn Wouter Meyskens (24) uit Sint-Andries, Wouter Rommel (35) uit Sint-Pieters en Wouter Van Gelder (38) uit Vivenkapelle. “Er is vandaag een groot aanbod aan (jeugd)cultuur in Brugge”, gaf Meyskens toe, “maar de ermee verbonden huizen zijn vaak te geïnstitutionaliseerd. Als je het ons vraagt, gaan ze soms hun doel ook voorbij en werken ze voor een zelfverklaarde elite. Met meer diversiteit willen wij een alternatief bieden. Voor jongeren én oudere jongeren.”

Als ze het voorbije openingsweekend als basis mogen nemen, lijkt Zundag zeker een leemte in het bestaande Brugse sociaal-culturele aanbod in te vullen. Vrijdagavond zakte behoorlijk wat volk af voor de sets van een rist dj’s. Aan de bar sloegen velen een babbeltje, op voor de gelegenheid overdekte binnenplaats troepten rokers samen en op de dansvloer werd bewogen op dance die niet luider klonk dan 85 dB. “Los van het feit dat Zundag geen club is of zal worden, streven we ook een goede verstandhouding met de buren na”, onderstreepte Rommel.

Op zaterdag bereidde een volkskeuken een veganistische maaltijd met zowel voedseloverschotten als verse producten. Aansluitend volgde een avondje met drie gratis optredens.

Op zondagnamiddag vormde een zogenaamde ploggingwedstrijd de kers op de taart van Zundags openingsweekend. “Bij deze plogging joggen we vijf kilometer en proberen we op die afstand zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen”, legde Van Gelder uit.

Zundag is elke week open op vrijdag en zaterdag van 20 uur tot 2 uur.

(SVV)

Wil je zelf graag meewerken aan de uitbouw van Zundag of wil je op hun locatie een workshop, lezing of ander initiatief met een sociaal-cultureel karakter organiseren? Stuur dan een mailtje naar info@zundag.be of neem contact op via de Facebookpagina facebook.com/zundagsvzw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier