Met mondmasker op de botsauto’s en ontsmetten voor het mikken: de kermis is terug!

De ticketjes op de draaimolen oppikken moet met een plexi-masker gebeuren. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Hoera! De kermissen zijn terug in het land! Zij het niet overal en niet zoals voorheen. De forains werden tijdens de coronacrisis vaak over het hoofd gezien. Na een aaneenschakeling van annulaties, afgelastingen en verboden schijnt er opnieuw licht aan het einde van de tunnel. Te beginnen in het gezellige Sint-Eloois-Winkel.

Zes kramen staan er. Oké, het totaalbeeld van de kermis op het dorpsplein van Sint-Eloois-Winkel heeft dan misschien weinig gemeen met de paasfoor uit Kortrijk of de grote broertjes in Brussel en Antwerpen, aan gezelligheid moet er alvast niet worden ingeboet.

Alles overlegd

“Meer nog, het is zelfs een kraam meer dan wat er hier normaal staat!” Bart Dochy, burgemeester van Ledegem, kwam zelf even poolshoogte nemen en zag dat het goed was. “De beslissing om deze kermis te laten doorgaan kwam erg laat. Maandag nog zaten we met z’n allen rond de tafel. Vanuit de wereld van de forains, de foorkramers, klonk een noodkreet die bij ons niet in dovemansoren viel. Vaak kijken ze aan tegen een compleet leeg seizoen want tot op heden blijft het nog steeds annulaties regenen. Samen met alle diensten hebben we een plan uitgedokterd om een coronaproof kermis op poten te zetten en we zijn er wonderwel in geslaagd.”

Burgemeester van Ledegem Bart Dochy is best tevreden over het verloop van de kermis in Sint-Eloois-Winkel.
Burgemeester van Ledegem Bart Dochy is best tevreden over het verloop van de kermis in Sint-Eloois-Winkel.© CLL

Coronaproof, het woord roept meteen een beeld op van steriele kramen en niet meteen van gezelligheid. “Toch hebben we het hier best wel leuk kunnen houden”, gaat de burgemeester verder. “De volledige zone van de kermis is omsloten door hekken. Er is een ingang en er is een uitgang en overal staan zuilen waar mensen hun handen kunnen ontsmetten. Ook de foorkramers zelf hebben zich geëngageerd om hun kraam zo hyghiënisch en veilig mogelijk te houden.”

Alles ontsmetten

Natuurlijk is het niet zoals in normale tijden maar ik denk dat we best wel trots mogen zijn op het resultaat. Bij de bezoekers is het ook merkbaar dat men er zich ondertussen bij heeft neergelegd dat we nog een eindje allerlei aanpassingen zullen moeten doorvoeren maar dat wat ontspanning ondertussen wel mogelijk is.”

Coronamaatregelen of niet: leuk is het alleszins.
Coronamaatregelen of niet: leuk is het alleszins.© CLL

De botsautos, een draaimolen, een schietkraam en het onmisbare oliebollenkraam. Allen tekenden ze present en dat ze bereid waren alles op alles te zetten om de kermissen draaiende te houden werd al snel duidelijk. “Voor jullie met de ballen mogen smijten gaan we eerst even de handen ontsmetten”, klinkt het bij de uitbater van de stand. Ook bij de botsauto’s is de fles met ontsmettingsproduct nooit ver weg. Op de draaimolen worden de kaartjes opgehaald door een man met plexi gezichtsmasker en wie een pak oliebollen wil, moet verplicht een wandelrichting volgen.

Voor je met de ballen kan mikken, moet je je handen goed ontsmetten.
Voor je met de ballen kan mikken, moet je je handen goed ontsmetten.© CLL

Alles voor de oliebollen

“Een kleine moeite als je weet dat we maandenlang helemaal niets hebben gehad.” Sharon Bultinck staat samen met haar ouders al jaar en dag aan de potten van een traditioneel ‘smoutebollen’ kraam. “In 1979 zijn mijn ouders begonnen maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. We zijn het gemeentebestuur van Sint-Eloois-Winkel uiterst dankbaar dat ze alsnog de kermis hebben toegelaten. Vorige week alleen al kregen we drie annulaties in de bus. Mensen laten zich ook niet echt ontmoedigen om naar de foor te komen. Oliebollen van de kermis smaken altijd net iets lekkerder dan de exemplaren die je thuis klaarmaakt. Als mensen daarvoor een afgebakend traject moeten volgen, dan nemen ze dat er graag bij.”

Coronaproof oliebollen ophalen ziet er zo uit.
Coronaproof oliebollen ophalen ziet er zo uit.© CLL

De bezoekers waren van de partij al is de bubbelvorming overduidelijk. “We hebben op dit moment eigenlijk evenveel bezoekers als bij vorige jaren”, sluit de burgemeester af. “Je ziet dat iedereen wel in familiaal verband blijft staan, elk bij zijn bubbel. Enkele mensen van de gemeentediensten gaan met de regelmaat van de klok langskomen voor een snelle controle maar ik verwacht geen problemen. Iedereen is tevreden dat plezier opnieuw kan en zijn de maatregelen dan ook niet onoverkomelijk.”

https://www.youtube.com/watch?v=XAuHCPf9Y_0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier