Met Frank Lagrou van café De Engel verliest Gits een monument

Frank Lagrou vierde vorig jaar in december nog zijn negentigste verjaardag met de klanten.© EV
Frank Lagrou vierde vorig jaar in december nog zijn negentigste verjaardag met de klanten.© EV
Redactie KW

In wzc ter Linde waar hij sinds maart verbleef, is Frank Lagrou drie dagen voor zijn 92ste verjaardag aan covid overleden. Frank was bij leven een monument, zijn café De Engel tegenover de kerk het kloppend hart van Gits.

Frank kwam de voorbije jaren nog meerder keren in het nieuws. Onder meer bij de viering van zijn 90ste verjaardag en omdat hij maar liefst 70 jaar cafébaas was. In 2014 huldigde Unizo hem als oudste zelfstandige van het land. “De Engel uitbaten, is voor mij niet echt werken, het is simpelweg mijn hele leven”, zei hij toen. Een bijzonder gebeuren was ook het bezoek van de tv-ploeg van ‘Tournée Générale’ in 2011 met Jean Blaute en zijn Engelse kompaan Ray Cokes.

Begin vorig jaar moest Frank een paar keer in het ziekenhuis worden opgenomen en toen werd met zijn familie – Frank is ongehuwd – beslist om het café niet meer te heropenen. Daarmee kwam een einde aan de lange geschiedenis van een dorpsherberg die eeuwenlang voor animo heeft gezorgd in het Gitse dorpsleven. Er was zelfs al in 1502 sprake van ‘De Inghele’. Begin 18de eeuw was het niet alleen herberg maar ook brouwerij. Oscar Lagrou, vader van Frank, groeide er op. Hij baatte vanaf 1922 het café uit dat toen door een verbouwing zijn huidige bekende uitzicht kreeg. Oscar overleed echter in 1935 op 38-jarige leeftijd. Zijn echtgenote Andrea Dewaele zette het café voort. Frank was toen nog geen 7 jaar.

Rustiger aan

Frank volgde drie jaar college in Izegem en In 1947 ging hij dan op 19-jarige leeftijd, samen met moeder Andrea achter de toog staan. Er werd ook een feestzaal ingericht waar ettelijke feesten en bijeenkomsten plaatshadden. Moeder Andrea is 100 jaar geworden en overleed in 1994.

De Engel was onder meer bekend als het lokaal van de wielerclub KSV De Bie. Franks vader had in 1913 met enkele anderen het eerste Kampioenschap van Vlaanderen voor onafhankelijken opgericht en in 1921 werd dan de wielerclub De Bie gesticht. Frank werd later secretaris en in 1971 – bijna een halve eeuw geleden – volgde hij dan Marcel Compernolle op als voorzitter.

De laatste jaren deed het Frank het al rustiger aan en opende hij het café alleen nog op zondag en maandag, daarbij – al 45 jaar – geholpen door zijn trouwe medewerkster Rosa Hoirelbeke.

Frank had nog twee zussen. Luudgarde, die met Albert Van Gierdegom getrouwd was, woonde vlakbij. Zij overleed in 2016. Zus Rosa, nu 97, trouwde met Roger Dewitte en ging in Kortemark wonen. Over de toekomst van het café moet de familie nog beslissen. Feit is dat de gevel als bouwkundig erfgoed moet bewaard worden.

Het afscheid van Frank moet door de geldende coronamaatregelen in intieme familiekring plaatshebben.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier