Met enkel Belgische toeristen zullen de Brugse hotels het niet redden

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Voor de 95 Brugse hotels, goed voor 3313 kamers, is de coronacrisis een drama. Dimitri Thirion, voorzitter van de vzw Hotels regio Brugge, getuigt en pleit voor promofilm die moet aantonen hoe veilig Brugge is.

Dimitri Thirion runt Hotel Jan Brito in de Freren Fonteinstraat in Brugge. “Wij hebben 37 kamers en kunnen 80 personen te slapen leggen. Al die kamers staan nu leeg, onze tien medewerkers zijn momenteel technisch werkoos. Twee van hen waren in hun opzeg en worden voorlopig niet vervangen.”

“Ik hoop oprecht dat er in onze sector geen faillissementen vallen, maar er bestaat daar momenteel absoluut geen zekerheid over. We gaan een trage opstart tegemoet en het zal lang duren vooraleer we uit deze diepe crisis kruipen. We doen er als vzw alles aan om te lobbyen voor extra steunmaatregelen op lokaal, gewestelijk en federaal vlak. We hebben met Toerisme Brugge mee aan tafel gezeten bij de opmaak van het relanceplan. Volop inzetten op de verblijfstoerist blijft meer dan ooit de prioriteit.”

Promofilm

“In normale jaren vertegenwoordigt de Belgische markt amper 5 à 10% van onze klanten. Vaak zijn het mensen die naar Brugge komen om professionele redenen, voor een meeting of congres. Ook dat staat op een laag pitje. Mikken op de Belgische vrijetijdstoerist zal voor onze Brugse hotels op middellange termijn onvoldoende zijn om te overleven. Uiteraard hoop ik dat onze grenzen binnen afzienbare tijd weer opengaan, zodat we dit jaar nog buitenlandse toeristen kunnen verwelkomen.”

“Ik ben geen voorstander van kortingen om klanten te lokken. We moeten hen een ‘added value’ aanbieden. Met onze vzw zijn we het idee genegen om een promofilm voor Brugge te maken, waarin we benadrukken dat iedereen zich in onze stad veilig kan voelen door de genomen maatregelen. Ik denk aan verkeesrvrije winkelstraten die social distancing toelaten, maar ook aan taxi’s met beschermplaten, musea en hotels die veiligheidsmaatregelen nemen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.