Met de rolstoel op de fiets bij WZC Sint-Remigius in Pittem

De rolstoelfiets valt in de smaak, zowel bij de zorgmedewerkers als de bewoners van Sint-Remigius. (gf)
De rolstoelfiets valt in de smaak, zowel bij de zorgmedewerkers als de bewoners van Sint-Remigius. (gf)
Redactie KW

De bewoners van woonzorgcentrum Sint-Remigius, die voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van een rolstoel, krijgen binnenkort iets meer vrijheid. Het vast bureau van het OCMW ging recent over tot de aankoop van een elektrische rolstoelfiets. Het kreeg hiervoor 2.500 euro subsidie van Cera.

Cera is een coöperatie die investeert in maatschappelijke projecten die bijdragen tot de welvaart en het welzijn van de samenleving. Vanuit Cera werd schepen Paul Lambrecht aangeduid als peter van het project.

De rolstoelfiets biedt de zorgmedewerkers de mogelijkheid om bewoners in een rolstoel ook per fiets te vervoeren. De rolstoel wordt daarvoor met een liersysteem op het plateau vooraan de fiets getrokken. “We testten de voorbije zomers enkele fietsen en dit bleek het handigste systeem. Het in- en uitladen van de bewoner gaat vrij vlot, waardoor een fietsrit relatief gezien weinig tijd in beslag neemt in vergelijking met andere buitenactiviteiten”, zegt Annick Debonné, schepen van zorg en welzijn.

Aangename fietsrit

Zowel voor de bewoners als de zorgmedewerkers is de rolstoelfiets een zinvolle investering. “Het elektrisch fietsmodel zorg ervoor dat het voor iedere medewerker fysiek haalbaar is om de fiets in beweging te brengen. Voor de bewoners is de fietsrit een aangename activiteit, ze genieten van de buitenlucht en het straatbeeld. We krijgen bovendien ook positieve reacties van onze bevolking die de mensen van het woonzorgcentrum al voorbij zagen rijden”, zegt schepen Paul Lambrecht, peter van het project.

Het vast bureau van het OCMW koos een fiets uit het gamma van het bedrijf ‘Van Raam’ uit Nederland, dat marktleider is op het vlak van rolstoelfietsen. Na prijsvraag gebeurde de aankoop bij Thuiszorgwinkel Goed voor een bedrag van 7.469,50 euro. Het woonzorgcentrum bekijkt nu de mogelijkheid om de fiets tijdens het weekend ook te laten gebruiken door de familie van de bewoners.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.