Met dank aan corona: water in Brugse Reien is opvallend helder

Redactie KW

Het water in de Brugse Reien is opvallend helder. En dat heeft alles te maken met de coronacrisis. “De modder zakte naar beneden omdat de bootjes niet varen. Ik wist zelfs niet dat er zulke grote vissen in onze restjes zwommen”, aldus de burgemeester.

https://www.youtube.com/watch?v=mST5DbtGEoI

De beelden van het heldere water in de kanalen in Venetië gingen de wereld rond. Het stilvallen van het toerisme door de coronacrisis zorgde voor een heropleving van het water en de natuur. En ook in Brugge doet zich tegenwoordig een gelijkaardig fenomeen voor. Daar varen al wekenlang geen toeristische bootjes meer over de Reien. En dat heeft duidelijk effect op het leven onder water. “Het klopt dat het water nu veel helderder lijkt”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Volgens de burgemeester moet de reden effectief bij de Brugse toeristenbootjes gezocht worden. “Door het feit dat die niet meer varen, is al de modder naar beneden gezakt”, zegt hij. “Aan bijvoorbeeld de Dijver zijn de restjes ook helemaal niet diep. Bij elke rondvaart van de bootjes wordt normaal slijk en modder in beweging gebracht. En dat zorgt voor troebel water.”

Karpers

Geen troebel water meer tegenwoordig. En dat merkten ook heel wat Bruggelingen zelf al op. Waar onder water kijken voorheen zo goed als onmogelijk was, zijn nu heel wat vissen te zien. En het moge duidelijk zijn: er zwemmen heel wat indrukwekkende exemplaren in de Brugse Reien. “Ik wist zelfs niet dat er zulke grote vissen in zwommen”, geeft burgemeester De fauw toe. “Wellicht zijn het karpers. Door het feit dat er geen bootjes varen, komen die ook naar de oppervlakte, terwijl die anders beneden bleven of in delen van de Reien zwommen waar niet gevaren werd. Karpers houden van warm water en door de zon op het water komen ze nu genieten van de warmte aan de oppervlakte.”

Het feit dat het binnenkort zal gaan regenen is voor de karpers in kwestie dan toch weer goed nieuws. “Te lang droog en warm weer zou voor een tekort aan zuurstof in het water kunnen zorgen. En dan zouden we beluchters moeten plaatsen. De voorspelde regen zal dat probleem echter verhelpen.”

Is de heropleving van de natuur een reden om toeristenbootjes in de toekomst te verbieden? Zo ver wil de burgemeester het niet laten komen. Hij overlegde wel al met de bootjesmannen over de toekomst na de coronacrisis. “Zij zien de afstandsregels niet meteen zitten. Dat zou betekenen dat er in plaats van 30 nog maar 10 mensen kunnen meevaren. En wat met het in- en uitstappen? Ik vrees hoe dan ook dat de karpers nog een tijdje ongestoord rond zullen kunnen zwemmen. Al zou ik toch liever het toerisme zien floreren zoals voorheen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.