Mesen: “Vierde generatie van familie die dirigeert”

Maxime Liefooghe met zoontjes Jean en Emile en echtgenote Kayleigh Truwant. © EF
Redactie KW

Hij was pas 27 toen hij vorig jaar in de voetsporen trad van zijn vader, grootvader en zelfs overgrootvader en dirigent werd van de Mesense fanfare en meteen waaide er een nieuwe wind. 2015 was dan ook het jaar van Maxime Liefooghe, bekroond met de titel van Krak van Mesen.

Maxime is geboren en getogen in Mesen, maar woont nu in Kemmel. “Maar het is wel de bedoeling om binnenkort weer naar Mesen te verhuizen. Mijn hart ligt hier nu eenmaal”, vertelt Maxime, die in zijn jeugdjaren monitor was op de speelpleinwerking van Mesen. “Bijna iedereen kent iedereen in Mesen en als er iets te doen is dan is er altijd veel volk. Iedereen blijft ook graag plakken, wat soms gevaarlijk kan zijn. Die sfeer en mentaliteit vind je nergens anders.”

Hoewel hij nog maar 27 was, werd Maxime vorig jaar tot dirigent van de Mesense fanfare gebombardeerd. “De vorige dirigent was er nogal bruusk mee gestopt”, vertelt Maxime. “Hoewel ik het liefst gewoon mee speel met de fanfare, was toch het moment gekomen om mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Ondertussen ben ik de vierde generatie van de familie die het dirigeerstokje opneemt. Eerder waren mijn overgrootvader, grootvader en vader al dirigent.”

Mijn hart ligt in Mesen, dus ik keer zeker terug om er te wonen

“Ik ben al lid van de fanfare sinds mijn zes of zeven jaar, zoals veel andere leden. Dat is wellicht een van de redenen waarom de groep zo hecht is. In veel andere steden en gemeenten zie je dat de fanfares het moeilijk hebben om zich in stand te houden. In Mesen leeft de fanfare wel degelijk. Veel jongeren zoals ik hebben er een emotionele band mee omdat hun ouders en grootouders erbij waren. Toen het vorige bestuur ermee stopte hebben we met de jongeren dan ook de handschoen opgenomen en resoluut gekozen om voort te doen.”

Oorlogsconcert

“Met het nieuwe bestuur kwamen we in 2015 op de proppen met enkele nieuwe concepten. Zo speelden we een oorlogsconcert, met muziek uit oorlogsfilms waarbij de toeschouwers moesten eten uit gamellen. De fanfare was uitgedost in legeruniformen. Dat was geen gemakkelijke organisatie, maar toch een succes. Ook voor ons galaconcert naar aanleiding van ons 175-jarig bestaan namen we een risico. We werkten met professionele belichting en het concert werd gefilmd met maar liefst elf camera’s. Speciaal was ook dat het concert plaatsvond in de theaterzaal in het voormalige stadhuis, dezelfde plaats waar onze grootouders optraden. In 2016 willen we op de ingeslagen weg verder gaan. Zo denk ik eraan om een concert te organiseren in de kerk. De akoestiek is er heel goed en het heeft zo’n antiek karakter. Het zou een heel emotioneel concert kunnen worden.”

VRAGENRONDJE

Over welke kwaliteiten moet een goede dirigent beschikken?

“Je moet in de eerste plaats veel geduld hebben. En overtuigingskracht. Als je wil dat mensen met overtuiging het programma spelen dat jij kiest, moet je zelf goed kunnen uitleggen waarom je wil dat ze dat spelen.”

Heb je nog soms plankenkoorts?

“De eerste keer dat ik moest dirigeren stond ik echt te trillen op mijn benen. En nu nog word ik overvallen door plankenkoorts. Vlak voor een concert moet ik in een uur meer naar het toilet dan in een hele week.” (lacht, red.)

Je bent het petekind van burgemeester Sandy Evrard. Heb je zelf ook politieke ambities?

“Toch wel, al zou het dan wel alleen in Mesen zijn. Je moet affiniteit hebben om aan politiek te doen, vind ik.”

Heb je anders nog hobby’s?

“Jarenlang heb ik meegedaan aan de Ieperse revue en binnenkort zal ik ook een rolletje spelen in het toneel van Wulvergem. Onlangs ben ik beginnen sporten. Toen ik op de weegschaal stond, was ik zo geschrokken dat ik besloot om actie te ondernemen. Ik nam een abonnement op de fitness, nam een personal coach en kocht de vier boeken van Pascale Naessens. En met succes: sinds 4 oktober ben ik al 23 kilo afgevallen.”

Werken, de fanfare, toneel, sporten… Ben je soms wel eens thuis?

“Zeker en vast. Ik ben geen afwezige papa en speel veel met de kinderen. Anderzijds ben ik ook dankbaar dat ik een crème van een vrouw heb die me mijn ding laat doen.”

BIO

Privé

Geboren op 25 november 1987 als zoon van Daniël Liefooghe en Annick Evrard. Hij heeft nog een broer Justin. Maxime is verloofd met Kayleigh Truwant en papa van Jean (3) en Emile (1). Het gezin woont op de Dries in Kemmel.

Opleiding

Maxime volgde kleuter- en lagere school in Mesen, daarna ging hij naar de Heilige Familie in Ieper. Studeerde vervolgens Journalistiek aan het HIEPSO in Kortrijk.

Loopbaan

Zijn eerste werkervaring deed hij op in het telemarketingbedrijf Teledesk. Nu is hij sales manager voor Lab9.

(Tom Gheeraert)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.