Mesen heeft het jongste, Spiere-Helkijn het oudste, maar hoe zit het met jouw gemeentebestuur?

Sandy Evrard en Dirk Walraet, de burgemeesters van respectievelijk het jongste (Mesen) en oudste (Spiere-Helkijn) schepencollege van West-Vlaanderen. © KW
Hannes Hosten

Mesen heeft het jongste schepencollege van West-Vlaanderen. Burgemeester en schepenen zijn er gemiddeld 37,8 jaar oud. Heel wat jonger dan in Spiere-Helkijn, waar de bestuurders gemiddeld 64,8 jaar oud zijn.

De leeftijden van burgemeesters en schepenen werden opgelijst in een antwoord van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V). In Vlaanderen is de gemiddelde leeftijd van burgemeesters en schepenen net geen 50 jaar. West-Vlaanderen zit perfect op dat cijfer met 49,9.

De vijf jongste schepencolleges van West-Vlaanderen zijn die van Mesen (gemiddeld 37,8 jaar), Oudenburg (38,4), Deerlijk (39,3), Wevelgem (40) en Oostende (41,3). Op Vlaams niveau staat Mesen op een gedeelde tweede plaats met het Vlaams-Brabantse Merchtem. Het jongste college, gemiddeld 36,8 jaar oud, staat op naam van de gemeente Lille in de provincie Antwerpen. Oostende is in Vlaanderen de centrumstad met het jongste schepencollege.

Oudenburg heeft jongste gemeenteraad

De vijf gemeenten met het oudste schepencollege zijn achtereenvolgens Spiere-Helkijn (64,8), Ruiselede (60,6), Knokke-Heist (59), Lendelede (58,8) en Diksmuide (57,8). Spiere-Helkijn, met de 76-jarige burgemeester Dirk Walraet, heeft zelfs het oudste schepencollege van heel Vlaanderen. Roeselare is de centrumstad met het oudste college: gemiddeld 54,2 jaar oud.

Minister Somers liet ook de gemiddelde leeftijden van de gemeenteraadsleden berekenen. De jongste verkozenen van onze provincie zijn te vinden in Oudenburg (gemiddeld 43 jaar), Harelbeke (43,3), Bredene (43,5), Oostkamp (43,6) en Hooglede (44,1). De oudste gemeenteraden zetelen in Spiere-Helkijn (56,4), Ichtegem (54,1), Langemark-Poelkapelle (53,4), Koksijde (53,1) en Alveringem (52,9).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.