Merkem in de ban van de Britse variant coronavirus: “Vooral oudere mensen zijn bang”

Brenda Vandaele van De Biekorf. (Foto TOGH)
Brenda Vandaele van De Biekorf. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Het was maandagnamiddag rustig in de straten van Merkem. Nu geweten is dat de vele besmettingen in het plaatselijke rusthuis De Groene Verte te wijten zijn aan de Britse variant van het coronavirus houden de dorpelingen hun hart vast. “Het is vooral uitkijken wat de school doet”, zegt Sofie Desot van de kledingboetiek Foulie.

Het is buiten amper 6 graden boven nu, maar toch staat de deur van slagerij De Biekorf in het dorpscentrum van Merkem wagenwijd open. “Normaal houden we wel de deur dicht, maar met die extreem besmettelijke variant in het woonzorgcentrum laten we ze openstaan, enerzijds om voor meer luchtcirculatie te zorgen en anderzijds zodat mensen de deur niet hoeven aan te raken om binnen te komen”, zegt Brenda. “We merken wel dat het vandaag wat rustiger is dan normaal op een maandag. Wellicht komt dat toch door de besmettingscijfers. Je ziet ook veel minder mensen op straat dan normaal.”

Geen sluiting

Een preventieve sluiting van de winkel heeft Brenda niet overwogen. “Nee, we zijn nog de enige verswinkel in het hele dorp. De mensen moeten toch eens naar buiten komen om eten te halen. Ze kunnen niet zonder eten”, vervolgt Brenda Vandaele. “Het is vooral bij de oudere mensen dat de schrik erin zit. Bij jonge mensen is het minder, maar er is toch een zekere bezorgdheid, bijvoorbeeld omdat de kinderen hier naar school gaan. De school ligt ook vlakbij het woonzorgcentrum. Iedereen is vooral aan het afwachten wat de directie van de school beslist. Ook voor ons, want wij hebben zelf kinderen die hier naar school gaan.

Jozefien en Sofie Desot van kledingzaak Foulie. (Foto TOGH)
Jozefien en Sofie Desot van kledingzaak Foulie. (Foto TOGH)

Ook bij Sofie Desot van kledingzaak Foulie is de situatie in de plaatselijke school Kouterkind de grootste zorg. “We hebben kindjes hier in school, dus we letten extra op. Het leeft wel in Merkem. We zien ook geregeld cameraploegen rondrijden, wat toch ook niet echt een normaal zicht is in Merkem. Vanmorgen aan de schoolpoort was alles echt wel heel goed georganiseerd. Er was ook niemand die bleef staan om te babbelen. Voordien gebeurde dat ook al niet, maar nu leek het wel of er nog meer afstand van elkaar gehouden. We hopen in ieder geval dat de school mag openblijven.”

Redelijk kalm

Ondertussen houden Sofie en haar zus Jozefien Desot de winkel gewoon open. “Het is nog te vroeg om te zeggen of we minder volk hebben. Het is nu ook niet de drukste periode van het jaar. Zaterdag was er inderdaad niet veel volk, maar dat kwam wellicht omdat het zo fel sneeuwde. Dan zijn mensen toch ook minder geneigd om kleren te gaan kopen”, zegt Sofie. “Vandaag (maandag, red.) was het redelijk kalm, maar of dat nu door die uitbraak komt…? Ik weet het niet.”

Pashokjes ontsmetten

Extra maatregelen heeft de kledingzaak nog niet genomen, al valt het op dat de handgels prominent aanwezig zijn. “Je bent wel iets voorzichtiger, maar ik moet zeggen dat we hier de coronamaatregelen al altijd heel strikt opgevolgd hebben”, meent Sofie. “De handgels klaarzetten, bancontactapparaat ontsmetten, pashokjes ontsmetten, gepaste kleren apart hangen… Dan doen we al sinds maart. Onze winkel is volledig coronavrij. Het is ook een heel ruime winkel, dus de mensen hoeven niet bang te zijn. Het is niet omdat er een uitbraak is in het rusthuis, dat heel Merkem een besmettingshaard is.”

Het is voor veel Merkemnaars dus vooral afwachten wat de plaatselijke basisschool doet. Om 16.30 uur was er online overleg gepland tussen de directeurs van de scholen in dezelfde scholengroep, maar voorlopig zien we nog geen witte rook. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten