Merel Lefevere nieuwe adjunct-directeur klein Seminarie in Roeselare

Merel Lefevere volgt Dries Bekaert op als adjunct-directeur van het Klein Seminarie in Roeselare. (foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Redactie KW

De raad van bestuur van de scholengroep Sint-Michiel heeft een opvolger gevonden voor Dries Bekaert. Vanaf 1 september wordt de 34-jarige Tieltse Merel Lefevere als adjunct-directeur van het Klein Seminarie aangesteld.

Merel Lefevere (34) woont momenteel in Tielt, maar haar roots liggen in Ingelmunster. Ze is getrouwd met Koen Strijckmans en samen hebben ze met Korneel (7) en Joris (4) twee zoontjes. “Na mijn studies filosofie aan de Universiteit Gent ben ik daar blijven plakken”, vertelt Merel. “Ik volgde een postgraduaat Logic, History and Philosophy of Science. Aansluitend ging ik als assistente aan de slag in de vakgroep wijsbegeerte en moraalwetenschappen. Dat heb ik zeven jaar gedaan. Ondertussen werk ik al een paar schooljaren als onderwijsbegeleider theoretische wijsbegeerte. Een functie die ik nu even on hold zal moeten zetten. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Sinds september 2016 combineert deze duizendpoot die job met haar taak als godsdienstlerares in de tweede en derde graad van het Klein Seminarie, is ze docente filosofie in de derde graad en klassenlerares van de vijfdes. “Het onderwijs is altijd mijn ding geweest. Die universitaire en middelbare combinatie maakt het buitengewoon boeiend, omdat je zowel met leerlingen van 16 als 22 jaar in contact komt. Het zijn twee totaal verschillende leefwerelden. Op de unief primeert het cognitieve, in het college kun je beter een persoonlijke band met je leerlingen opbouwen”, aldus Merel, die zelf oud-leerlinge van het college is. “Hier heb ik echt de tijd van mijn leven gehad (glimlacht). Toen ik hier les begon te geven, voelde het een beetje als thuiskomen. Ik deed dat de voorbije vier jaar met heel veel voldoening.”

Vandaag vond ze dat de tijd rijp was voor een volgende stap in haar carrière. “Toen deze functie vrijkwam, heb ik mijn kans gewaagd. Ik heb natuurlijk nog enorm veel te leren. Het zal niet evident zijn om in de voetsporen van Dries te treden, laat staan hem te evenaren. Dat is ook niet mijn bedoeling. Het college bestaat meer dan 200 jaar, heeft een mooie centrale ligging en is een grote school met ruim 850 leerlingen. Het is mijn ambitie om te helpen meebouwen aan deze gevestigde waarde van het Roeselaarse onderwijslandschap. Ik ben er mij van bewust dat dit geen nine-to-five-job is, maar ik ben altijd iemand geweest die moeilijk kon stilzitten. Ik combineer graag veel dingen. Tijdens mijn studies filosofie combineerde ik dat ook met een studie politieke en sociale wetenschappen en tijdens mijn assistentschap studeerde ik rechten in avondonderwijs. Mijn doctoraatsopleiding gebeurde ook met lesgeven in Roeselare en Gent dus… Ik ben iemand die voldoening schept uit het multitasken. Het lesgeven zelf zal ik natuurlijk wel missen.”

Christelijke traditie

“De christelijke traditie van deze school is gekend. Het eerste wat je leert bij een godsdienstopleiding is niet mensen bekeren, maar we proberen wel een rijk levensbeschouwelijk aanbod voorop te stellen, zodat leerlingen hier hun plaats of weg kunnen in vinden. Dat concept wordt gedragen vanuit de pastorale werking van de school, die door een aantal collega’s heel goed wordt ondersteund. Dit gaat van bezinningsmomenten en -dagen tot onze solidariteitsweek, waar goede doelen worden gesteund en waar onze leerlingen leren wat er in de rest van de wereld gebeurt. De sociale stage van de vijfdes verloopt vrij goed en toont dat de jeugd zich kan engageren.”

“Ik ben iemand die voldoening schept uit het multitasken”

Merel heeft ook een muzikaal talent. “Ik ben klassiek geschoold en speel piano, viool en cello. Vroeger maakte ik deel uit van het Roeselaars symfonisch orkest, dat jammer genoeg niet meer bestaat. In mijn vrije tijd lees ik graag boeken. Eigenlijk heb ik geen favoriete genre. Meestal lees ik zelfs vier of vijf boeken door elkaar.”

Op 11 juli hoopt deze nieuwe adjunct-directeur haar hoofd even leeg te maken en vertrekt ze met haar gezin naar Zwitserland. “Wij reizen graag naar verre bestemmingen. Het is nu toevallig al het derde jaar dat we de bergen opzoeken. Wandelen, de natuur verkennen en genieten van de streek staan voorop. Vanaf half augustus loop ik mee met Dries en werk ik nog de herexamens af in Gent. Mijn vakantie is misschien iets korter, maar dat heb ik er graag voor over.”

Vanaf 17 augustus wordt de vacature voor directeur-eindverantwoordelijke in opvolging van Kris Pouseele opnieuw opengesteld. In afwachting zal directeur Carla Obin die functie vanaf 1 september tijdelijk waarnemen. Met Merel en Carla is de continuïteit in het directieteam van het college verzekerd. (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier