Mercedes Van Volcem: “Brugge schenkt geen vrouwelijke zwanen meer weg”

Pieter Strubbe, de Brugse schepen Mercedes Van Volcem, Joris Roose en Rudy Priem in betere tijden, met de vrouwelijke Brugse zwaan die op 20 februari als gezelschapsdame uitgestuurd werd om een mannelijke zwaan in Hoeilaart te verwennen. Zondag werd Petatje door haar nieuwe partner brutaal vermoord. (foto gf) © gf
Stefan Vankerkhoven

De Brugse zwaan Petatje, die sinds kort in Hoeilaart verbleef, werd zondag gedood door haar nieuwe partner Petoetje. De Brugse schepen voor Openbaar Domein Mercedes Van Volcem is bedroefd: “Ik zal geen vrouwelijke zwaan meer schenken. Mannetjes kunnen wreed zijn.”

Op zondag 8 maart zagen buurtbewoners van het Jan van Ruusbroecpark in Hoeilaart hoe Petoetje in het midden van de vijver boven op Petatje zat. Met zijn bek duwde hij haar hoofd onder water tot de vrouwelijke zwaan verdronken was. De strijd duurde een kwartier, Petatje stierf een vreselijke verdrinkingsdood.

Gezelschapsdame

Volgens de plaatselijke schepen van Dierenwelzijn hadden Petoetje en Petatje nog nooit met elkaar gevochten. Het gemeentebestuur van Hoeilaert had beide zwanen de namen van stripfiguren uit De Avonturen van Nero gegeven. Hoeilaert wil nu advies vragen aan de dienst Openbaar Domein in Brugge, dat een aantal ervaren zwanenverzorgers heeft.

De gemeente Hoeilaart was Petatje op donderdag 20 februari komen ophalen in Brugge. De reden? Voor wat seks en veel genegenheid en liefde. Eerder al was een vrouwelijke zwaan in Hoeilaart gestorven en Petatje kreeg de opdracht om in Hoeilaart de mannetjeszwaan Petoetje gezelschap te houden. Een soort Geisha, dus.

Vaak blijven knobbelzwanen elkaar hun leven lang trouw tot de dood hen scheidt. In tegenstelling tot bij heggenmussen is er zelden sprake van overspel. Als een zwaan sterft, is de achtergebleven partner vaak lang van slag. Daarom kreeg de Hoeilaartse zwaan troost van een Brugs wijfje.

Dat leidde tot een passioneel drama, waarbij Petatje op gruwelijke wijze de dood vond. Kon dit vermeden worden? Hoe is dit te verklaren? De website van de Nederlandse vogelbescherming wijst erop dat zwanen zelf graag een nieuwe partner zoeken als het broedseizoen nadert. Is dit Petatje fataal geworden?

Wrede mannen

Hoe dan ook, de Brugse schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem is diep triestig na de dood van Petatje: “Mannetjes kunnen toch wreed zijn. Ik zal geen vrouwelijke zwanen meer schenken aan andere gemeenten. De Brugse mannetjes zijn alvast liever, dus houden we voortaan onze vrouwtjes allemaal hier. Tot nu toe heb ik nog niets gehoord van de gemeente Hoeilaart.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.