Mensen met beperking kunnen sterrenhemel bewonderen in Oostduinkerke

(Foto EDK)
Redactie KW

De Volkssterrenwacht Armand Pien lanceerde het project ‘Sterren schitteren voor iedereen’. Het uitgangspunt van dit project is dat ook mensen met beperkingen de kans moeten krijgen de sterrenhemel te kunnen bewonderen. Die gedachte wilde Pierre Grootaerd, als grote bezieler van dit project, concreet gestalte geven door het ter beschikking stellen van telescopen en educatief materiaal.

Dit project werd mogelijk dankzij een groot aantal sponsors, maar uiteraard ook dankzij de steun van een aantal grote astronauten zoals Dirk Frimout en Frank De Winne. Zij signeerden, samen met anderen, een aantal telescopen die nu ter beschikking worden gesteld aan voorzieningen en scholen voor kinderen en volwassenen met beperkingen, waardoor ook zij straks naar de sterrenhemel kunnen kijken.

De Sterrenjutters

Huize Rozenwingerd begeleidt in totaal een 80-tal volwassenen met mentale beperkingen. Er wordt voorzien in een woon- , werk- en vrijetijdsaanbod. Een groot aantal bewoners is zeker erg gedreven om deze kans, om wat meer zicht te krijgen op onze sterrenhemel, ten volle aan te grijpen. Hun enthousiasme en nieuwsgierigheid zijn nu al een graadmeter voor het succes van dit project.

De plaatselijke sterrenwacht van Koksijde, de Sterrenjutters, is mede- initiatiefnemer van dit project. Men nam een paar maanden geleden contact op met Huize Rozenwingerd met het voorstel om dit aanbod van de Volkssterrenwacht ter plaatse verder uit te werken. De Sterrenjutters schenken een telescoop en zij zullen op geregelde tijdstippen naar Huize Rozenwingerd komen en toelichten wat er aan de sterrenhemel te observeren valt. Onder hun deskundige begeleiding zullen de bewoners de kans krijgen om wat wijzer te worden over de wonderen van ons zonnestelsel. Deze telescoop werd vandaag overhandigd door Emmanuel Fabel, voorzitter van de Sterrenjutters.

In belevingstuin

Deze telescoop zal zeker een mooie plaats krijgen in de nog maar onlangs nieuw ingerichte belevingstuin. In deze tuin komt vooral beleving en zintuiglijk genieten op de voorgrond. Een ideale locatie om zo’n project te realiseren.

Huize Rozenwingerd wil ook buurtbewoners laten meegenieten van dit project. Bij elke sessie worden geïnteresseerde buurtbewoners uitgenodigd. Nu al kijkt iedereen uit naar een eerste activiteit waarbij bewoners en buren, samen enthousiast de sterrenhemel kunnen afspeuren.

(EDK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Wekelijks Nieuws Kust.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.