Mensen met beperking beleven fun op het strand dankzij elektrische strandrolstoel

Keanu Zwaenepoel, die al sinds de start het project 'Zon, zee,...zorgeloos' begeleidt, mocht vorige week als eerste een testritje maken met de nieuwe elektrische strandrolstoel. © MM
Redactie KW

Bredene zorgt er sinds enkele jaren voor dat ook mensen met een beperking een fijne dag aan zee kunnen spenderen. Wie minder mobiel is, kan in het kader van de campagne ‘Zon, zee, …zorgeloos’ nu ook gebruik maken van een elektrische strandrolstoel. Een primeur volgens schepen Kristien Vanmullem.

Via ‘Zon, zee,…zorgeloos’ bood Bredene de voorbije jaren het gratis gebruik van een strandrolstoel aan voor wie niet (langer) mobiel is. Dankzij de hulp en inzet van een jobstudent kunnen mensen met een beperking zo ten volle genieten van het strand.

“Dit jaar pakken we uit met een primeur”, zegt schepen Kristien Vanmullen, bevoegd voor het beleid voor mensen met een beperking, trots. “We huren deze zomer een zogenaamde E-jutter wombat, een elektrische strandrolstoel. Hiermee willen we de gebruikers een grotere autonomie geven. In ideale omstandigheden kunnen minder valide gebruikers na een korte inloopperiode zelfs zonder begeleiding met de rolstoel het strand op.”

“Let wel, tot aan de waterlijn zal niet kunnen, want de batterij zit onderaan de rolstoel en we willen technische pannes en problemen vermijden. Maar vrij rondrijden op het strand is geen probleem voor deze wombat, zelfs niet in het mulle zand.”

Aanvulling op klassieke aanbod

Vanmullem verduidelijkt meteen dat de elektrische rolstoel een aanvulling wordt op het klassieke aanbod. “Ook de gewone strandrolstoelen blijven in gebruik. Deze zomer willen we testen of het nieuwe aanbod succes heeft, alles vlot verloopt, de rolstoel goed functioneert. Is dat het geval, dan kan deze huur een opstap zijn naar een definitieve aankoop.”

Het toegankelijkheidsproject ‘Zon, zee …zorgeloos’ wordt zoals gewoonlijk georganiseerd vanop strandpost 2 Duynegat. Naast de strandrolstoelen wordt ter plekke ook assistentie voorzien door jobstudent Keanu Zwaenepoel. Er is ook een toegankelijk toilet en een aangepaste verzorgingsruimte met douche, tillift en hoog-laagbed.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier