Menenaar Krist Hooghe (42) fotografeert werkloze kappers

Fotograaf Krist Hooghe. (foto CLL)
Fotograaf Krist Hooghe. (foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Tijdens deze coronacrisis moeten kapsalons de deuren gesloten houden, na wekenlang zonder perspectief. Menenaar Krist Hooghe (42) trok met zijn fototoestel op pad om hen in beeld te brengen.

Een lege kappersstoel, haarproducten die staan te verkommeren en scharen die van een laagje stof voorzien zijn. Het zijn barre tijden voor de ontelbare kapsalons in het land. Beterschap lijkt er nog niet meteen aan te komen. “Ik merkte in omliggende gemeenten op dat enkele fotografen hun talent in het werk stelden om de contactberoepen van een positieve boost te voorzien. Dat inspireerde me om ook hier dergelijke actie te plannen.” Krist Hooghe uit Menen, in het dagelijkse leven aan de slag als ICT’er, contacteerde een aantal mensen uit zijn vriendenkring en zo ging de bal aan het rollen.

Oppepper

“We hebben enkele kappers en kapsters in onze directe omgeving. Als geen ander weten we wat die mensen doorstaan . Ze waren dan ook meteen gewonnen voor het idee om de realiteit via foto’s in beeld te brengen. Natuurlijk zullen mijn foto’s er niet voor zorgen dat ze morgen weer de deuren mogen openen, maar het moet vooral dienen als een oppepper.”

“Heel wat van hun collega’s, zijzelf inbegrepen, hadden zo gehoopt dat die broodnodige versoepelingen al in januari aangekondigd zouden woren. Helaas volgde er al snel een nieuwe opdoffer. Ze mogen nog een aantal weken hun zaak op slot houden. Doordat ze konden poseren voor de foto’s, voor een lege stoel of met een oefenhoofd in hun handen, konden ze zich heel even van de bittere realiteit loskoppelen .”

Marketingmateriaal

Naast een mentale boost probeert Krist hen ook van wat digitaal marketingmateriaal te voorzien. “Het enige wat kapsalons nog kunnen doen, is hun sociale media aanvullen zodat klanten hen niet zouden vergeten”, pikt hij in. “Ik heb ze dan ook telkens een complete reeks met foto’s gegeven waarmee ze aan de slag kunnen. We hebben ook meer dan voldoende productfoto’s genomen. Wie weet kunnen ze zo online wel wat van hun producten gaan verkopen .”

Ondertussen trok Krist al langs bij enkele kapsalons en de fotoreeks zal nog aangevuld worden. “Al is het lang niet zeker dat ik ook alle salons van Menen zal kunnen bezoeken”, sluit hij af. “ Toen ik het opzocht merkte ik, tot mijn grote verbazing, dat we hier om en bij de 40 coiffeurs hebben. Dat zijn er misschien net te veel om het alleen af te handelen. Toch zeg ik nooit nooit en we zien wel waar we raken.”

Gevelexpo

Met deze reeks is Krist niet aan zijn proefstuk toe. Eerder organiseerde hij al een coronaproof gevelexpo en hij verkocht ook al kalenders, tijdens de Warmste Week, met enkele knappe kiekjes van Menen. Wie de reeks zelf wil bewonderen, kan terecht op de website van Krist: www.fotografiekrist.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier