Menen wil aantrekkelijker worden voor huurders en verhuurders

Menen Kwaliteitsvol wonen Verhuurde Wouter Vanryckeghem en Schepen Renaat Vandenbulcke gaven tekst en uitleg bij de volledig gerenoveerde woning langs de Rozenstraat in Menen.©wilfried Ossieur WO
Menen Kwaliteitsvol wonen Verhuurde Wouter Vanryckeghem en Schepen Renaat Vandenbulcke gaven tekst en uitleg bij de volledig gerenoveerde woning langs de Rozenstraat in Menen.©wilfried Ossieur WO
Redactie KW

Vanaf 1 januari voert de stad Menen een verplicht conformiteitsattest in voor alle huurwoningen op het grondgebied.

“Dit heeft vooral te maken met het vermijden van gebrekkige, onveilige en ongezonde woningen op de huurmarkt. Daarom stellen we hier vandaag ter hoogte van de Rozenstraat 25, in aanwezigheid van de eigenaar Wouter Vanryckeghem, de speciaal daarvoor gemaakte brochure voor. Die gaat over kwaliteitsvol wonen. De woning van Wouter werd recent gerenoveerd en conform verklaard” aldus Schepen Renaat Vandenbulcke.

Basiskwaliteit

“Door de invoering van een verplicht conformiteitsattest krijgt de huurder de garantie dat hij in een woning intrekt die voldoet aan de basiskwaliteit en comfort. Voor de eigenaars is er het uitzicht op betere verhuurkansen. Het eerste wat men moet doen als men een woning verhuurt is zich registreren bij de dienst huisvesting. Na registratie komt een wooninspecteur langs om de woning te controleren. Een huurwoning zal aan heel wat voorwaarden en specifieke normen moeten voldoen om het conformiteitsattest te bekomen. Daarom dat we de brochure kwaliteitsvol wonen uitbrachten.”

“Het gaat hem vooral over isolatie, dubbele beglazing, rookmelders, verluchting en nog enkele kleinere vereisten. Het invoeren van dit attest zal misschien heel wat vragen oproepen maar we willen de verhuurder maximaal informeren en bijstaan. Enkel door de handen in elkaar te slaan kunnen we van Menen een aantrekkelijk woonstad maken en ik wil er ook nog eens de nadruk op leggen dat het niet de bedoeling is om de huurprijzen de hoogte in te jagen..” Aldus de Schepen.

700 labels

“Als verhuurder heb ik mijn woning aantrekkelijk gemaakt voor huurders en ik ben zeker van een vlotte verhuur aan een marktconforme prijs. Het stemt mij dan ook tevreden dat de Stad Menen werk maakt van dit attest voor alle private huurwoningen”, kregen we nog mee van de verhuurder Wouter Vanryckeghem.

Menen telt ongeveer 3.500 à 4.000 huurwoningen, 700 daarvan hebben al het label ontvangen. Tegen 2025 zal iedere huurwoning in Menen over een geldig conformiteitsattest moeten beschikken.

(WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier