Menen schrapt alle evenementen en vraagt verenigingen hetzelfde te doen

© archief CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

“Al onze evenementen worden afgelast en ook het zwembad sluit de deuren voor het publiek. We roepen alle verenigingen op om ook hun evenementen te annuleren totdat we het tij kunnen keren.” Dat heeft burgemeester van Menen Eddy Lust aangekondigd.

De coronacijfers stijgen in de grensgemeente tot onrustwekkende hoogtes. In de nasleep van deze evolutie riep het stadsbestuur de crisiscel bijeen en daar werden nieuwe, extra maatregelen aangekondigd, teneinde het hoofd te bieden aan de coronadreiging.

Het was een publiek geheim dat het coronavirus meer dan aanwezig was in Menen. Met een besmettingscijfer dat ver boven de 100 steeg, zag de burgervader zich verplicht de crisiscel bijeen te roepen. “Het advies van verschillende experts is meer dan duidelijk in deze zaak. De cijfers zijn absoluut niet goed in Menen.”

Geen kermis en (kerst)markt

Meteen werden een resem aan nieuwe maatregelen in het leven geroepen. “Samen met het stadsbestuur en de crisiscel hebben we besloten al onze evenementen per direct af te gelasten. Kermissen, markten, bijeenkomsten en zelfs de kerstmarkten worden geannuleerd. De evolutie van het virus laat ons niet toe deze zaken nu op een veilige en vooral verantwoordelijke manier te gaan organiseren.”

“Ook het stedelijk zwembad sluit vanaf woensdag de deuren voor particulieren. Scholen en clubs zijn er evenwel nog steeds welkom mits het opvolgen van strikte voorschriften. We blijven de situatie op de voet volgen en zullen de zaak opnieuw evalueren van zodra de cijfers beter worden.”

Oproep aan verenigingen

Naast het annuleren van eigen evenementen roept de burgemeester ook op tot burgerzin bij andere verenigingen. “We begrijpen dat dit geen aangenaam nieuws is om te melden maar we vragen met aandrang alle besturen van de Meense verenigingen de nodige aanpassingen door te voeren”, klinkt het.

“Volgens wetenschappers situeert het gros van de besmettingen zich bij de randactiviteiten van iedere club. We benadrukken dan ook dat iedere club hier een verantwoordelijkheid in draagt. Concentreer jullie activiteiten tot de kern van jullie vereniging en beperk de randactiviteiten tot een absoluut minimum. Enkel samen kunnen wij dit virus het hoofd bieden. Morgen, dinsdag, wordt iedere vereniging aangeschreven en staan we paraat om op alle vragen en opmerkingen te reageren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier