Menen richt eigen lokale crisiscel onderwijs op om snel te handelen bij corona-uitbraak

Schepen Griet Vanryckegem wacht niet op een eerste besmetting in de scholen om actie te ondernemen. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

In de strijd tegen het coronavirus is tijd een cruciaal element. Snel reageren om besmettingshaarden onder controle te houden is essentieel. Menen richt daarom, proactief, als een van de eerste een lokale crisiscel onderwijs op. “Een beslissing van bovenhand kan tot 48 uur op zich laten wachten, wat veel te lang is. Met onze lokale crisiscel kunnen we erg snel schakelen tussen en samen met alle lokale partners”, klinkt het vastberaden bij schepen van onderwijs Griet Vanryckegem.

Met slechts twee vastgestelde besmettingen kleurt Menen groen op de coronakaart. “In onze scholen zijn er tot op heden geen besmettingen, iets waar we vanzelfsprekend blij mee zijn”, laat de schepen weten.

“Maar dat wil daarom niet zeggen dat we zullen wachten op een eerste geval om een ondersteunend netwerk op poten te zetten. Samen met alle directies van de scholen op ons grondgebied en het CLB hebben we een eigen crisiscel onderwijs in het leven geroepen. Ondertussen hebben we reeds 2 bijeenkomsten achter de rug waar we verschillende actieplannen hebben uitgestippeld.”

De functie van de crisiscel is om snel te kunnen ingrijpen, mocht er alsnog een besmetting worden vastgesteld. “Doordat we dit op lokaal niveau organiseren, kunnen we meteen alle betrokken diensten contacteren om directe en efficiënte maatregelen door te voeren”, gaat de schepen verder.

Sneller handelen

“Op die manier wordt er een voorstel op basis van de actuele pandemiefase uitgewerkt die we doorsturen naar het Nationaal Crisiscentrum en de bevoegde minister. Ze hebben tot 48 uren de tijd om dit voorstel te aanvaarden of niet. Door met een eigen crisiscel te werken kunnen we ook al in die periode gaan handelen.”

Burgemeester Eddy Lust verduidelijkt meteen het belang van de lokale structuur. “De situatie in Menen is uniek. Frankrijk kleurde het departement Nord rood, waardoor werd aangegeven dat het virus er actief circuleert. België kleurt die zone dan weer oranje wat voor verwarring zorgt. Heel wat kinderen uit het noorden van Frankrijk volgen in Menen les waardoor de situatie nauwlettend en dus lokaal moet worden opgevolgd. Menen heeft kleurcode groen, maar 1 of 2 besmettingen kunnen de zaak doen kantelen, iets wat we absoluut moeten vermijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier