Menen Muurt zorgt voor kleurrijke attractie in Rekkem: “Nu moet ik niet zelf herschilderen”

Schepen Griet Vanryckegem, kunstenaar Dirk Steppe, eigenares Danièle Boterdael en Chiel Vandenberghe van CC De Steiger. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Wie de komende weken geregeld in de Moeskroenstraat passeert, zal getuige zijn van het ontstaan van een kunstwerk. Tegenover de Sint-Niklaaskerk zal kunstschilder Dirk Steppe de muur van Danièle Boterdael beschilderen met Breugheliaanse taferelen. Het initiatief komt van ‘Menen Muurt’.

Door Carlos Berghman

“Dankzij het project ‘Menen Muurt’ zullen in Groot-Menen her en der schilderkunstwerken op groot formaat opduiken”, zegt schepen voor Cultuur Griet Vanryckegem. “Ze zullen een echte meerwaarde bieden aan buurten en straten. Het idee is ontstaan na Salto 2018, toen kunstenaar Sam Scarpulla een muur vlakbij de Sint-Franciscuskerk voorzag van een abstracte zwart-witte schildering.”

Deze zomer werd een oproep gelanceerd naar eigenaren van muren en gevels. Daar kwam een 25-tal reacties op. Een commissie bestudeerde grondig alle ingediende voorstellen en selecteerde een aantal muren. Daarbij werd rekening gehouden met de geografische spreiding in Groot-Menen, de visie en de ontwerpen van de kunstenaars, de zichtbaarheid en het technisch advies van de experten over de structuur en ondergrond van de muur.

Koudwatervrees

“Tijdens onze zoektocht naar geschikte muren en gevels, stuitten we op deze muur in de Moeskroenstraat. Het is een muur die perfect aan alle criteria voldoet. We klopten aan bij eigenares Danièle Boterdael en die was meteen enthousiast“, weet directeur Chiel Vandenberghe van CC De Steiger.

Later dit jaar en ook volgend jaar zullen gefaseerd andere muurschilderingen in Menen en Lauwe volgen, uitgevoerd door verschillende kunstenaars in verschillende stijlen. Zo willen we volgend jaar een muur onder handen laten nemen door de Academie voor Beeld. Aan elke muurschildering gaat heel wat voorbereiding vooraf. Er moet niet alleen met de muureigenaars onderhandeld worden, maar ook met de buurtbewoners die elke dag op het werk moeten kijken. In de straat zelf moet er een draagvlak voor zijn en mensen moeten ook hun koudwatervrees overwinnen.”

Kunstenaar Dirk Steppe.
Kunstenaar Dirk Steppe.© Nicolas Verhaeghe

Zes taferelen

De eerste muurschildering komt er dus in Rekkem en die belooft meteen een pareltje te worden. Met zes Breugheliaanse taferelen zet kunstschilder Dirk Steppe Rekkem nog eens extra in de verf als Breugheldorp. Ook Breughelkermis zal voortaan een attractie rijker zijn.

“Ik schat dat het me twee weken zal kosten om dit werk af te krijgen. Maar als het blijft regenen kan het ook twee maanden duren”, glimlacht hij. “Aan ervaring met schilderwerken van deze omvang ontbreekt het me niet. Vorig jaar nog beschilderde ik in Watou een twintig meter lange muur“, aldus Dirk die dit voorjaar in het stadsmuseum ‘t Schippershof exposeerde met een reeks portretten van daklozen en Roma.

Binnenkort heeft Danièle Boterdael (77) dus een onvervalste Dirk Steppe op haar muur in de Moeskroenstraat. “Ik woon al een dertigtal jaar in Rekkem maar ik ben niet vertrouwd met het werk van de Menense kunstenaar”, geeft ze toe. “Maar ik hou wel van kunst. Mijn woning is versierd met mooie glasramen. Ik heb hier nog een antiekwinkel gehad en nog steeds bezoek ik kunst- en antiekveilingen.”

En hoe denkt ze over een muur vol Breugheliaanse taferelen? “Als Franstalige kost het me moeite om de naam Breughel correct uit te spreken. Maar ik ben heel blij dat al dit moois me nog mag overkomen in de herfst van mijn leven. En het is natuurlijk mooi meegenomen dat ik nu niet zelf mijn muur moet herschilderen“, grapt ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier