Menen is een lege stad door maatregelen tegen coronavirus

© (Foto CL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het is de overheid menens in de strijd tegen het coronavirus. Hoewel niemand het woord ‘lockdown’ officieel in mond wil nemen, toont Menen dat het het woord bijna letterlijk gaat toepassen. Sinds vrijdag is de grensgemeente volledig op slot.

Het was de burgemeester die voor het eerst de maatregelen in het leven riep. Al snel werd deze bijgetreden door de provinciegouverneur. Waar vrijdag de aanwezigheid van de politie nog broodnodig was, werd dit weekend werk gemaakt van een fysieke afsluiting van de stad. Wie de stad, vanuit Frankrijk, nog binnen wil moet een erg goede uitleg ter beschikking hebben of mag rechtsomkeer maken. Ook Belgen die Frankrijk nog binnen willen worden geconfronteerd met een nagenoeg ondoordringbare barrière van politiecontrole. Geen attest is geen toegang en wie het toch waagt de controles te omzeilen riskeert een astronomische boete.

Wat een opnieuw opgetrokken grens moet voorstellen, wordt pijnlijk duidelijk in de Rijselstraat. De grensovergang met Frankrijk, in de Barakken, is hermetisch afgesloten met hoge hekkens. Wie denkt nog snel te voet of met de fiets Frankrijk binnen of buiten te rijden is eraan voor de moeite. Grensarbeiders of mensen die, vanwege dringende redenen, Frankrijk alsnog binnen moeten kunnen via de N32 voorbij al moeten ze daar voorbij een permanentie van de Federale politie. Ook in Rekkem, aan de grensovergang met de Dronckaertstraat, worden passanten geconfronteerd met een controlepost van de federale ordediensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier