Menen investeert nu al bijna 80.000 euro van het noodfonds in de verenigingen

© CLL
Redactie KW

De coronacrisis heeft verregaande gevolgen, niet in het minst voor de sport-, jeugd- en cultuursector. De Vlaamse regering maakte recent middelen vrij om het verlies in die sectoren deels te compenseren. In Menen verscheen daardoor meer dan 500.000 euro op de rekening. “Als een van de eerste gemeenten in Vlaanderen zorgen we er dan ook voor dat dit geld meteen kan doorstromen naar de verenigingen”, klinkt het bij een tevreden burgemeester Eddy Lust.

Het Vlaamse Noodfonds stelde 546.222 euro ter beschikking voor de grensgemeente. “Een enorm bedrag voor een gemeente die niet echt rijk is”, aldus de burgervader. “Het was dan ook belangrijk om dit bedrag op een correcte en vooral gezonde manier te beheren. Halsoverkop bedragen gaan uitdelen zou voor meer problemen dan oplossingen zorgen, maar we begrepen wel dat snel handelen noodzakelijk was. Bij heel wat verenigingen staat het water aan de lippen dus wachten en uitstellen was geen optie.

Ook voor Grensrock en Schippersweekend

De gemeente injecteerde meteen 20 procent van het bedrag rechtstreeks in het verenigingsleven. “58.867,40 euro, het equivalent van 20 procent van de subsidies die de verenigingen al kregen, werd doorgestort”, gaat Eddy Lust verder. “Daarnaast gaan we op erg korte termijn nog eens 20.000 euro investeren in jeugd- en sportkampen, waar de organisatoren 20 euro extra krijgen per ingeschreven lid. Ook evenementen zoals Grensrock en het Schippersweekend, die door de coronamaatregelen moesten worden afgelast, krijgen 20 procent van hun subsidies alsnog uitgekeerd. Op die manier kunnen de gemaakte kosten worden gedempt en krijgen ze wat ademruimte.”

Adviesraden raadplegen

Bijna 80.000 euro kreeg al een bestemming, waardoor meer dan 400.000 euro nog op een nieuwe bestemming rekent. “Het is uitermate belangrijk dat we hiermee erg verstandig omspringen”, sluit de burgemeester af. “We hebben snel willen schakelen met een eerste uitbetaling, maar gaan nu ook alle betrokken adviesraden raadplegen. Tegen november willen we dan een concreet plan naar voren schuiven om de rest van het geld te verdelen. Het is van belang te begrijpen dat we hiermee iedereen willen bereiken. Ook ouderenverenigingen of organisaties die zich inzetten rond de armoedeproblematiek moeten een extra duwtje in de rug kunnen krijgen. Het zijn bevolkingsgroepen die vaak extra hard door de crisis werden getroffen, maar meestal in een vergeethoek raken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier