Menen: 2016 wordt het jaar van Charlotte Dewulf

"Ik kom uit een creatief nest", vertelt Charlotte Dewulf. "Mijn broer en ik werden gestimuleerd om te doen waarin we goed zijn. Dat mijn ouders meteen achter mijn keuze stonden om film te studeren, vind ik nog altijd top." © JE
Redactie KW

Op 28 februari gaat Charlottes kortfilm ‘Adam en Eva’ in première maar intussen draaien de voorbereidingen voor haar afstudeerfilm ‘Ampersand’ op volle toeren. En hoewel ze door haar drukke agenda tijdelijk minder vaak in Menen vertoeft, staat de stad volledig achter Charlotte : dat bewijst in de eerste plaats de Krak-verkiezing. “Al die stemmen voor mij, dat doet enorm veel deugd !”

2016 is pas uit de startblokken geschoten en Charlotte kijkt uit naar een belangrijk jaar. Met stip op één staat haar afstudeerfilm ‘Ampersand’. Ook deze keer trekt ze de kaart van de fantasie. “Het scenario schreef ik zelf. Het vertelt het verhaal van een wereld waarin je moet betalen om te mogen spreken. Wil je babbelen, dan moet je naar een praatcafé om woorden te kopen. Hoofdpersonage Ampersand wordt verliefd op Cedille en wil haar dat vertellen, maar hij heeft niet genoeg geld om woorden te kopen.”

In de opleiding fictie startte Charlotte samen met honderd medestudenten. Dit jaar studeren ze met elf af. Niet iedereen haalt dus de eindmeet. “Ik ben heel blij dat ik in vier jaar tijd alles netjes kan afronden. Ik heb er dan ook keihard voor gewerkt en heb veel stages gedaan om contacten te leggen en ervaringen op te doen. Daar pluk ik nu de vruchten van. Bovendien ben ik ook een echte planner, tot hilariteit van mijn medestudenten. ‘En heb je je scenario al af ?’, vroegen ze bij het begin van het academiejaar, omdat zij liever relaxter werken. Ik kan er niet aan doen, ik heb graag de touwtjes in handen om alles onder controle te houden.”

Dat ik in september kan afstuderen, is het resultaat van keihard werken

Net als in Charlottes vorige kortfilms ‘Eefje Donkerblauw’ en ‘Adam en Eva’ krijgt Menen ook nu weer een belangrijke rol in de film. De hoofdlocatie in ‘Ampersand’ wordt de academie van Menen. “Als kind volgde ik tekenacademie en maakte ik er installaties. Dat heeft mijn creativiteit enorm gestimuleerd. Ik kreeg de creatieve genen van thuis uit mee. Dat ik ook decors bouw en kostuums naai, is dus geen toeval. Voor mij is het extra fijn om dat mooie gebouw nu te mogen gebruiken. Daarnaast wordt het Begijnhof in Kortrijk een tweede filmplek.”

Carry Goossens

In ‘Ampersand’ staan Boris Van Severen, Celine Verbeeck, Joren Seldeslachts en Carry Goossens voor de camera. “Met de eerste drie acteurs heb ik al gewerkt bij m’n vorige films en ik wilde hen er graag opnieuw bij. Werken met professionele acteurs bezorgt me best wel wat stress. Zeker bij ‘Eefje Donkerblauw’ had ik schrik omdat Celine en Joren al hadden samengewerkt met Jan Matthys, een regisseur naar wie ik opkijk. Als je acteurs merken dat je een visie hebt en weet wat je wil, gaan ze ervoor. Door hen ga ik een niveau hoger. Hun input waardeer ik enorm, ze denken echt mee in mijn verhaal. Super toch ?”

VRAGENRONDJE

Wat vind je van je verkiezing tot Krak ?

“Dat ik bij de Krak-genomineerden was, deed mij al heel veel plezier. Ik vond dat de anderen ook hele mooie dingen deden, het moet moeilijk kiezen geweest zijn voor wie stemde. Zelf kreeg ik veel positieve reacties uit verschillende hoeken. Mijn ouders en grootouders waren ook apetrots. Ik heb goed reclame gemaakt, maar dat mensen dan ook effectief op mij gestemd hebben, geeft mij een ongelooflijk dankbaar gevoel. Ze houden van wat ik doe, staan achter mij en dat stemt mij heel gelukkig.”

“Ik apprecieer ook enorm wat mijn ouders doen. Ze voelen perfect aan hoe het met mij gaat en helpen waar nodig. Mijn papa gaat met plezier mee op zoek naar locaties en mijn mama zal tijdens de opnames in mei bijspringen bij de catering en het decor. “

Hoe zie je de toekomst ?

“In september komt ‘Ampersand’ uit en ben ik officieel afgestudeerd, als alles goed gaat. Daarna ga ik op zoek naar een job. Ik wil heel graag verder in de lijn waarin ik nu bezig ben. Kinderfilms zijn echt een niche en moeten in de bioscoop opboksen tegen grote spelers als Studio 100. Toch zie ik er een toekomst in. Onder mijn artiestennaam A Little Lady wil ik me profileren als kinderfilmmaker. Niet evident, want er is geen overkoepelende organisatie of productiehuis. Maar dat houdt me niet tegen.”

“Daarnaast wil ik verder decors maken, met de hulp van mijn vriend Thijs. Hij is schrijnwerker. Voor mijn eigen films heb ik dat gedaan en het smaakt echt naar meer. Binnenkort mag ik voor het Filmfestival in Oostende een decor voor in de lounge ontwerpen. Toen we in Oostende waren met school heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken, mijn visitekaartje afgegeven aan de directeur en kijk : ik mag er aan de slag. “Een neen heb je, een ja kan je krijgen”, zegt mijn mama altijd. Ik hoop dat het een mooie referentie wordt naar nieuwe opdrachten toe.”

BIO

Privé

De 21-jarige Charlotte is de dochter van Jean-Luc Dewulf en Kathy Bruggeman. Ze woont in de Hagewindestraat in Menen. Lucas (19) is haar broer. Charlotte is samen met Thijs Hauspie.

Studies

Charlotte studeert film aan het RITCS in Brussel. Momenteel zit ze in haar masterjaar en werkt ze aan haar afstudeerfilm ‘Ampersand’. Tijdens het weekend werkt ze in Julie’s House in Gent.

Vrije tijd

De voorbereidingen voor de nieuwe film slokken veel vrije tijd op.

(Jozefien Eggermont)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.