Memento Woordfestival slaat handen in elkaar met Schrijfdag van CVO Miras

v.l.n.r.: Letterzetter Anneleen Van Offel, voormalig Letterzetter Jonas Bruyneel, Vincent Coomans, projectcoördinator Memento en Axel Ronse, schepen van Cultuur. © JVGK
Redactie KW

Van 20 tot 22 maart staat het geschreven woord centraal in Kortrijk. Voor de vijfde keer al vindt dan het Memento Woordfestival plaats. Behalve een goedgevuld programma pakt de organisatie dit jaar uit met een unieke Schrijfdag op 21 maart.

Tijdens het Memento Woordfestival zetten Kortrijkse organisaties die op de een of andere manier woordkunstenaars een platform bieden de deuren open. Dit jaar staat het thema ‘Echo’ centraal. Een keuze van de Kortrijkse letterzetter en curator van het festival, Anneleen Van Offel. Zij debuteerde zelf recent met ‘Hier is alles veilig’. “Met dit thema hoop ik de meerstemmigheid van de stad te tonen, want ‘we zijn allemaal echo’s van elkaar'”, zegt Anneleen. Het collectief van de Letterzetter geeft het thema vorm in installaties, die de bezoekers ontdekken in het centrum van de stad.

Verder is er vanaf vrijdagavond 20 tot en met zondag 22 maart een waaier aan Woordroutes, lezingen en optredens in onder andere Boekenhuis Theoria, Muziekcentrum Track en De Kreun. Naar aanleiding van het festival verschijnt ook het Mementoboek met teksten van onder meer het jonge collectief dat Anneleen Van Offel begeleidde.

Schrijfdag

Wie ervan droomt om een eigen boek te publiceren of plannen heeft om een filmscenario te schrijven, kan voor advies en ondersteuning op zaterdag 21 maart terecht op de Schrijfdag in CVO Miras. “Met de Schrijfdag brengt Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, individuen samen die thuis vaak in eenzaamheid aan hun verhalen, gedichten of boek aan het werken zijn. De Schrijfdag strijkt jaarlijks neer in een andere stad en is ondertussen aan zijn twaalfde editie toe”, duidt Vincent Coomans, projectcoördinator Memento Woordfestival Kortrijk.

De interesse voor dit evenement blijft groot. “Onze Schrijfdag is wat ‘Theater aan zee’ is voor toneelliefhebbers, een jaarlijks festival waar deelnemers hun passie kunnen delen met andere liefhebbers en waar ze gerenommeerde auteurs en ook uitgevers kunnen ontmoeten. We zijn dan ook heel blij om dit jaar de brug te slaan met het Memento Woordfestival en zo samen Kortrijk drie dagen lang in literair lichterlaaie te zetten“, zegt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw. Wie naar de Schrijfdag komt, kan kiezen uit een gevarieerd programma aan workshops, lezingen en infosessies zoals synopsis schrijven, Slam Poetry, historische fictie, scenario en fantasy. Robin Aerts, tekstschrijver voor het Zesde Metaal, geeft een workshop songwriting en Peter Buwalda geeft een inkijk in zijn schrijfkeuken.

Geïnteresseerden kunnen een infosessie bijwonen over hoe debuteren, alternatieve manieren om een boek uit te geven en de rol van de schrijver in het mediatijdperk. Deelnemers kunnen ook feedback krijgen op een vooraf ingestuurde tekst. Wie een volledig manuscript klaar heeft, maakt kans op een pitch bij een uitgever.

Wedstrijd

In aanloop naar de Schrijfdag organiseert Creatief Schrijven vzw de wedstrijd ‘Stem & Echo’. Zeven weken lang verzamelt de organisatie zeven tweeluiken. Bekende auteurs, onder wie Ivo Victoria, Bavo Dhooge en Katrijn Van Bouwel, lanceren telkens op donderdag een fragment. Daar kan iedereen op reageren met een wederwoord of echo. De winnende teksten verschijnen in het exclusieve Creatief Schrijven-notaboek, te verkrijgen op de Schrijfdag zelf. De Schrijfdag vindt plaats op zaterdag 21 maart in CVO Miras. Een ticket kost 55 euro en is inclusief ontvangstkoffie, lunch, receptie, goed gevulde goodiebag en toegang tot de activiteiten van Memento Woordfestival. Jongeren betalen 40 euro. Tickets voor de Schrijfdag zijn verkrijgbaar op schrijfdag.be.

Wie enkel naar Memento wil komen, kan een ticket boeken op mementowoordfestival.be. Axel Ronse, schepen van Cultuur: “We trekken volop de kaart van het woord, in de ruimste zin. Onze lettertypes, jonge woordkunstenaars vol talent, verbazen jaar na jaar op het Memento Woordfestival. Dankzij een samenwerking met De Schrijfdag breiden we als het ware ons Lettertypecollectief uit en betrekken we ook nieuwe ambitieuze woordkunstenaars bij het festival.”

(PVH/foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier