Melkrock Tielt is familiefestival voor muziekliefhebbers

© foto WME
Redactie KW

Op zondag 11 augustus worden de terreinen van de Watewy in Tielt opnieuw ingepalmd voor de 22ste editie van Melkrock. Brecht Taghon en Karel De Grande zitten samen met de tien andere bestuursleden van vzw Heelal in de laatste rechte lijn naar het festival.

Brecht Taghon (30) is er dit jaar voor de zevende keer bij als een van de organisatoren van het festival. Tijdens Melkrock vind je hem steevast backstage, achter de schermen tussen de bands. “Ik ben ooit in de organisatie gerold, doordat ik voor een muzieklabel werkte. Twee van onze bands stonden op het podium van Melkrock. Ik ben zelf afkomstig van Ruiselede, belandde in De Nachtwacht, het stamcafé van vzw Heelal en zo ben ik eigenlijk bestuurslid geworden.”

Voor Karel De Grande (30) wordt deze editie zijn eerste. “Al werk ik wel al een paar jaar mee achter de schermen, maar sinds dit jaar ben ik ook officieel bestuurslid bij de vzw. Ook ik heb mijn stamcafé in De Nachtwacht en ik kende een aantal bestuursleden nog van op de middelbare school. Toen de groep op zoek ging naar een nieuw grafisch ontwerper, ben ik in het bestuur gekomen.”

Nieuwe astronaut

Karel ontwierp dit jaar voor het eerst de affiche van Melkrock. “Velen denken dat Melkrock verwijst naar melk, maar eigenlijk komt het van de Melkweg. Dat is dan weer in connectie tot vzw Heelal.”

“Ik heb een aantal ideeën voor de affiche op tafel gelegd, geïnspireerd op de ruimte, en uiteindelijk viel de keuze op een nieuwe astronaut die ik heb ontworpen en die met de hand is getekend. Het is heel fijn om het eindresultaat nu overal uit te zien hangen.”

“Tijdens het festival zal ik verschillende taken uitvoeren, zoals achter de kassa staan en wat helpen bij de regie. Het is mijn eerste editie als bestuurslid en daar kijk ik echt wel naar uit, ook al heb ik nu de luxe niet meer om in het publiek te kunnen gaan staan om van de muziek te genieten.”

Brecht is de hele dag backstage terug te vinden, bij de artiesten. “Dat lijkt een heel hectisch werkje, maar het valt uiteindelijk nog mee. We mogen telkens een 13-tal bands verwelkomen, maar die komen natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd. Dit jaar kregen we ook geen zotte eisen door van de bands.”

“Echt héél erg gekke requests hebben we nog niet gekregen, al moest er vorig jaar nog snel gezocht worden naar een strijkplank en strijkijzer voor de leden van Het Zesde Metaal. Hun hemden moesten blijkbaar nog gestreken worden. Maar na een paar minuten op het podium, was van het resultaat al niets meer te zien”, lacht hij.

Variatie

Bestuurslid Bram Vermeersch is diegene die met een lijstje bands naar de andere leden stapt. “Bram werkt in het wereldje en kent dus heel wat mensen”, legt Brecht uit. “We overleggen wel over elke band in groep. Na onze discussies stapt Bram dan met de feedback terug naar de managers, om zo te onderhandelen.”

“We letten er altijd op dat er variatie terug te vinden is in de line-up en dat je de bands niet ook op 30 andere festivals terugvindt. De alternatieve muziek moet centraal blijven staan. We zijn er al een paar keer in geslaagd om groepen op ons festival te krijgen, vlak voor hun grote doorbraak. Daar zijn we wel trots op.”

Karel en Brecht kijken allebei uit naar het optreden van Spinvis tijdens de 22ste editie van Melkrock op 11 augustus.
Karel en Brecht kijken allebei uit naar het optreden van Spinvis tijdens de 22ste editie van Melkrock op 11 augustus.© LDW

Zowel Brecht als Karel kijken dit jaar het meeste uit naar het optreden van Spinvis. “Ik beluister hun muziek heel graag, maar zag hen nog niet live optreden”, geeft Karel mee. Brecht zag de band wel al live aan het werk. “Maar nog nooit van zo dichtbij, natuurlijk. Ik heb normaal gezien geen stress voor mijn werk backstage, maar deze keer zijn er toch wel wat zenuwen”, geeft hij toe.

Geen routine

Melkrock is intussen aan de 22ste editie toe en groeide van een klein festivalletje uit tot een muziekfestijn waar vorig jaar 1.500 mensen naar afzakten.

“We letten er wel op dat er niet te veel routine komt in onze organisatie”, geeft Brecht mee. “We starten een week na het festival meteen met een evaluatie en luisteren daarbij naar de feedback van de medewerkers, de bezoekers én de managers. Waar nodig, passen we onze organisatie aan. Zo worden we ook technisch elk jaar beter.”

“Dit jaar proberen we daarnaast bijvoorbeeld om minder plastiek te gebruiken en om backstage ook vegetarische maaltijden aan te bieden. Vanaf oktober komen we dan elke maand samen met het bestuur om de nieuwe editie op poten te zetten. Naast de 12 bestuursleden komen er nog 70 tot 80 extra helpers tijdens de week zelf. Zonder hen zou de organisatie van Melkrock niet mogelijk zijn.”

Families

De bestuursleden hopen om dit jaar op z’n minst weer 1.500 festivalgangers te lokken. “Maar dat is altijd afhankelijk van het weer. Er komen ook mensen van buiten Tielt naar ons festival, maar vooral in Tielt leeft het wel. Al weken op voorhand komen mensen polsen naar de line-up. Sommigen nemen zelfs verlof de dag na het festival, om voluit te kunnen gaan.”

“Ons terrein aan de Watewy is echt perfect voor het festival, het is precies wat we voor ogen hadden. We krijgen ook vaak complimenten van de bands over de hoge gezelligheid van Melkrock”, vertelt Brecht. “Daarnaast blijven we ook inzetten op families. Zo komen kinderen er nog steeds gratis in en is er een bewaakte speelstraat. Ouders kunnen dus met een gerust hart van het festival genieten.”

Praktisch

Melkrock vindt plaats op zondag 11 augustus vanaf 14 uur. Op het hoofdpodium vind je Stake, Jaguar Jaguar, Spinvis, Crayon Sun, Mooneye, LA Jungle en de Tieltse band Bagudebastard. Het zijpodium brengt Radio Topkaas, Slow Crush, Vito, Little Jimmy en Paard.

Kaarten kosten 20 euro in voorverkoop en zijn te krijgen bij De Nachtwacht, ‘t Forum, Ter Halle, Carlito, De Keet, Cafétaria Watewy. Aan de deur betaal je 25 euro. Kinderen jongeren dan 12 jaar komen er gratis in.

Melkrock vindt plaats op recreatiedomein Watewy in de Hondstraat in Tielt. (LDW)

Info: www.melkrock.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier