Melissa Lescroart start als zelfstandig kunstenaar: “Tekenen is spelen op papier”

Melissa Lescroart. © KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

De 35-jarige Melissa Lescroart uit Wingene is juf in het eerste leerjaar in Wingene, maar zal nu ook als zelfstandig kunstenaar aan de slag gaan, waarbij ze kunst toegankelijk maakt voor iedereen. “Ik teken al mijn hele leven en wil nu graag die werkjes aan het brede publiek laten zien.”

Tekenen is voor Melissa Lescroart een passie die er al altijd geweest is. “Als kind kreeg ik vaak te horen ‘speel eens’, maar voor mij was tekenen spelen op papier. Ik ging al sinds het lager naar de kunstacademie en doe dat nu ook al vijf jaar als volwassene”, zegt Melissa.

Spannend moment

Per week probeert ze een hele dag te benutten om van ’s ochtends tot ’s avonds te tekenen. “Ik had al lang het idee opgevat om een expositie te houden en mijn werkjes uit de tekenmap te halen, maar het was mijn man die me overtuigde om effectief de stap te zetten. Tijdens Buren bij Kunstenaars zette ik mijn deuren voor het eerst open voor het bredere publiek. Enorm spannend, want je geeft toch een stukje van jezelf bloot…”

Uiteindelijk was het een groot succes en toonden veel liefhebbers interesse in haar werken. “Ik kreeg zelfs de vraag of ze mijn kunst konden kopen.” Die kleine duwtjes in haar rug zorgden ervoor dat ze er zelf in ging geloven. “Ik wilde het wel correct aanpakken en ben dus een onderneming in bijberoep gestart.”

Toveren

Melissa werkt met heel veel zin als juf in het eerste leerjaar, maar probeert haar tweede passie ook daarin te betrekken. “Tijdens de knutseluurtjes probeer ik de kindjes verschillende tekentechnieken bij te brengen. Kleuren mengen voelt voor hen aan als toveren”, glimlacht ze.

Als je naar de tekeningen van Melissa kijkt, zie je een ding altijd terugkeren: aardetinten. “Ik heb een zwak voor houtskool, koffie en biester, dat zijn korreltjes van een omhulsel van een noot.” Toch zit er ook veel verschil in de werken. “Als ik teken, probeer ik het innerlijke op papier te zetten, een manier om je leefwereld te uiten. In het dagelijkse leven ben ik heel perfectionistisch, maar in kunst kan ik dat loslaten.”

“Als ik teken, probeer ik het innerlijke op papier te zetten”

“Ik werk ook graag rond een bepaald thema, zodat er een dubbele laag zit in het werk. Als mensen ernaar kijken, kan het een voeding zijn voor de ziel. Dat is toch iets wat ik zelf ervaar als ik naar een expositie ga.”

Lescro.art

De familienaam van Melissa geeft onmiddellijk een mooie woordspeling voor haar nieuwe zaak. “Art staat voor kunst, wat perfect past bij wat ik doe. Nu ik zelfstandige in bijberoep ben, wil ik er het beste uithalen. Op een website bied ik de verschillende diensten aan. Ik verkoop mijn tekeningen, maar mensen kunnen me ook aanspreken om een persoonlijke tekening te maken.”

Ook kan je bij Melissa terecht voor raamtekeningen. “Als er een baby geboren is, zal het niet de zoveelste ooievaar zijn in de straat, maar iets persoonlijks en vanuit artistiek oogpunt.” Daarnaast wil Melissa kunst vooral toegankelijk maken voor een groter publiek. “Je moet geen bakken geld verdienen om van kunst te houden. Het doet al deugd dat mensen gewoon interesse hebben in wat ik doe.”

Info: www.atelierlescro.art.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.