Melissa is de grootste Samson & Gert-fan uit Brugge: “Van kleins af heb ik aan alles bewaard”

Melissa Janssens moet zowat de grootste verzamelaar zijn wat betreft Samson en Gert-spullen. De mooiste stukken zijn nu te vinden in het Speelgoedmuseum in Mechelen. © Davy Coghe
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Melissa Janssens (28) moet de grootste Samson & Gert-fan uit Brugge zijn. Haar verzameling spullen van het olijke duo prijkt momenteel in het Speelgoedmuseum van Mechelen, naar aanleiding van drie decennia Samson & Gert. “Met mijn eigen kindje zal ik binnenkort ook de boekjes van Samson kunnen lezen.”

Het Speelgoedmuseum in Mechelen lanceerde enkele maanden geleden een oproep op Facebook. Er werd Samson & Gert-speelgoed gezocht bij ijverige verzamelaars, om zo de ontdekkingstocht en mini-expo ‘Samson & Gert: 30 jaar dikke vrienden’ op poten te kunnen zetten. Melissa Janssens (28) uit Brugge meldde zich als superfan én -verzamelaar. Een deel van haar indrukwekkende collectie staat inmiddels tussen die van een handvol andere superfans uit het hele land. “Het is heel tof. Mijn vriend en ik hebben er nog maar net een weekendje Mechelen op zitten, om te gaan kijken naar de expo. Heel leuk om te zien allemaal.”

Hoe is die verzameling er ooit gekomen?

“Ik ben net als veel leeftijdsgenoten opgegroeid met Samson & Gert. Dat is dus al heel vroeg begonnen. Ik kreeg vaak spulletjes van mijn ouders en we gingen elk jaar naar de shows kijken. Als ik speciale dingen zag op rommelmarkten, kocht ik die ook altijd. Ik heb alles altijd bewaard.”

We zullen ons kindje genoeg Samson-spullen kunnen geven

Waar bestaat je collectie allemaal uit?

“Dvd’s, video’s, strips, boeken, sleutelhangers, knuffels, poppenkastpoppen, pins. Een beetje van alles. Ik denk zo’n 300 stuks in totaal, al heb ik dat nooit echt bijgehouden. Buiten de spullen in Mechelen staat de rest momenteel in dozen opgeborgen. We hebben geen plaats om het allemaal uit te zetten. Bij mijn ouders vroeger stond alles wel uitgestald in mijn kamer.”

Melissa is de grootste Samson & Gert-fan uit Brugge:

Hoe ziet jouw toekomst er als verzamelaar uit, nu Gert ermee ophoudt?

“Het zat er op zich wel aan te komen, hé. (lacht) Zijn dochter Marie zal dat ook goed doen. Ze is veel met kinderen bezig. Ik zal mijn verzameling zeker houden, maar niet meer zo bewust uitbreiden. De laatste jaren ben ik al minder beginnen verzamelen. Ik heb al meer dan genoeg. Bovendien verwachten mijn vriend en ik in mei een kindje.”

Naast fruitpap zal dat kleintje zeker ook Samson & Gert met de paplepel ingegeven krijgen…

(lacht) We zullen ons kindje inderdaad dvd’s en boekjes tonen van Samson & Gert. We hebben er alvast genoeg. Dat wordt tof.”

De collectie van Melissa en andere verzamelaars bekijken, kan nog t.e.m. 26 april in het Speelgoedmuseum in Mechelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier