Melissa (35), directeur basisschool: “Leerkracht geworden omdat zorgen in ons zit”

Directrice Melissa Vermassen (35): "We willen dat de kinderen zich veilig en goed voelen, maar je merkt toch dat het anders is dan anders." © Davy Coghe
Hannes Hosten

De gemeentelijke basisschool De Pluim in Knokke-Heist belde vrijdag zelf alle ouders op over de coronamaatregelen. Directrice Melissa Vermassen (35) moet ook deze week nog tal van zaken regelen en communiceren. “Het waren best lange dagen”, vertelt ze. “Hectisch en beangstigend. Maar we klagen niet, we doen het uit liefde en bezorgdheid. Dit stelt niets voor in vergelijking met wat artsen en verpleegkundigen te doen staat.”

Maandag kwamen nog 22 van de 250 leerlingen opdagen in De Pluim, dinsdagvoormiddag waren dat er veertien en dinsdagnamiddag nog twaalf. Dat zal de komende dagen nog verder afnemen. Alles begint te sluiten, meer en meer mensen werken van thuis uit. Iedereen trekt zijn conclusies. Onze leerkrachten werken verder in een beurtsysteem. Elke dag zijn er vier leerkrachten op post, twee voor de lagere klassen en twee voor de kleuterklassen. Ze moeten elk een dag per week naar school komen, de rest van de week doen ze thuiswerk.”

Gelukkig mooi weer

“Vorige vrijdag kregen de leerlingen al werkbundels mee naar huis. Deze en volgende weken geven we ze elke dag digitale opdrachten. Zo kunnen ze de leerstof inoefenen, maar er zitten ook leuke opdrachten bij. Iets maken en er een foto van doorsturen, zo’n zaken. Nieuwe leerstof geven we niet. De richtlijnen van het departement Onderwijs zijn daarover duidelijk. De kinderen die wel op school zijn, krijgen dezelfde taken als de leerlingen die thuis zitten.”

“Het is gelukkig mooi weer. De kinderen op school spelen heel veel buiten, zowel vrij spel als geleide activiteiten. Voor de kleuters verloopt alles zoveel mogelijk als een gewone schooldag: kringmomenten, vrij spel, knutselen… We willen dat de kinderen zich goed en veilig voelen, maar de sfeer is toch anders dan anders. De mensen zijn bang. De kinderen stellen veel vragen. Kleuters lopen soms wat verloren, ze weten niet goed wat er gebeurt. En dit is nog maar het begin, hé.”

Lippens gaf aanzet

Al op 5 maart raakte bekend dat er in Knokke-Heist coronabesmettingen waren vastgesteld. Vorige week donderdag kondigde burgemeester Leopold Lippens drastische maatregelen af in zijn gemeente, uren voor de nationale veiligheidsraad dat deed. Wij wisten niet goed wat we mochten verwachten. De burgemeester communiceerde enkele uren voor de nationale beslissing, maar over de scholen gaf hij geen 100 procent uitsluitsel. Maar ik denk wel dat hij iets in beweging heeft gezet. Hij gaf het voorbeeld en maakte de correcte keuzes.”

“Wat ik zelf had verwacht? Ik dacht wel dat de scholen gesloten zouden worden, maar ook dat we opvang zouden moeten voorzien. Ik kreeg gelijk. Alles dicht houden was de oplossing niet, denk maar aan de grootouders die risico lopen. Ook om hen ben ik bezorgd. Onze leerkrachten gingen allemaal akkoord met de regeling waarbij ze één dag per week op school moeten zijn. Ze stellen zich daar ook geen vragen bij. We zijn leerkracht geworden, omdat zorgen in ons zit. Maar als wij ziek worden en uitvallen? Dan zal er een federale oplossing moeten komen. Op dit moment zit er op onze school één collega thuis met een verkoudheid. We weten niet of het corona is, want er wordt niet meer getest.”

Niet klagen

“Vrijdag communiceerden wij aan de ouders dat ze hun kinderen naar school mogen sturen als ze zelf in de zorg werken, als beide ouders in loondienst werken of als ze geen andere opvang hebben dan de grootouders. We gaven een brief mee, informeren de ouders via ons online platform en vrijdag werd iedereen opgebeld met de vraag of de kinderen naar school zouden komen. Zo konden de mensen allemaal hun verhaal doen en kregen we maar heel weinig vragen. Ze reageren zelfs positief, dankbaar en begripvol.”

Melissa (35), directeur basisschool:
© Davy Coghe

Dit waren zonder twijfel de meest hectische dagen uit mijn loopbaan als directrice. Maar je moet het hoofd koel houden en klaar staan voor iedereen. Het waren lange dagen, maar dat stelt niets voor in vergelijking met wat de artsen en verpleegkundigen nu moeten doen. We klagen daar niet over, we doen het met liefde en bezorgdheid. Maar het is beangstigend, ja. Zelf heb ik een zoontje in de peuterklas en een dochtertje in de crèche, maar zij blijven nu allebei thuis. Mijn man en ik zorgen om de beurt voor de opvang.”

Bezorgd om school

“Op school is het nu rustiger dan enkele dagen geleden. Zaken regelen en communiceren, dat is mijn takenpakket nu. De dagen plannen, het overzicht bewaren van de kinderen die komen… Natuurlijk zijn er ook vragen over de leerstof. Zeker bij de leerkrachten van het zesde leerjaar. Die kinderen moeten in september naar het eerste middelbaar. Gaan ze er wel geraken? Ook daar zijn we mee bezig. Maar dat komt nu niet op de eerste plaats. Ik ben vooral bezorgd om mijn school, mijn leerlingen, de leerkrachten, ouders en grootouders. Ik hoop dat ze allemaal gezond mogen blijven.”

Melissa Vermassen

Melissa Vermassen is 35 jaar en uit De Haan afkomstig. Ze woont nu in Knokke-Heist met haar man Xavier Janssens. Melissa heeft een zoontje Loïc (2), een dochtertje Manou (1) en een plusdochter Lilly (8). Melissa is onderwijzeres van opleiding en werkt al haar hele loopbaan in de gemeentelijke basisschool De Pluim, die voordien De Vonk heette. Sinds 2016 is de school gevestigd in een opvallende nieuwbouwcampus aan de Kragendijk. Melissa was er eerst onderwijzeres en is nu voor het zevende schooljaar directeur.