Meldingen bij dierenpolitie Brugge in stijgende lijn

In 2020 kreeg de Brugse Dierenpolitie dubbel zoveel meldingen als het jaar ervoor.© Davy Coghe
In 2020 kreeg de Brugse Dierenpolitie dubbel zoveel meldingen als het jaar ervoor.© Davy Coghe
Redactie KW

Na ruim één jaar bestaan blijkt dat de meldingen bij de Brugse dierenpolitie flink stijgen. Het jaar 2020 toont een verdubbeling ten opzichte van 2019. “De gevoeligheid voor dierenleed bij de bevolking neemt nog toe en ook de coronacrisis lijkt een verklaring voor deze cijfers”, zegt schepen voor Dierenwelzijn Mathijs Goderis.

In het najaar van 2019 werd in de schoot van Lokale Politie Brugge de speciale cel ‘Dierenpolitie’ opgericht; een team van drie personen onder leiding van inspecteur Bart Saelens. Nu de dierenpolitie ruim een jaar heeft kunnen werken vond de Lokale Politie Brugge het samen met schepen voor Dierenwelzijn Mathijs Goderis (SP.A) tijd om eens terug te blikken en te evalueren.

De eerste vaststelling is dat er in de Brugse politiezone alsmaar meer meldingen rond dierenwelzijn binnenlopen. Het noopte inspecteur Bart Saelens, ook wel de ‘dierenflik’ genoemd, tot de suggestie dat het misschien tijd wordt om van de Dierenpolitie een team te maken met mensen die zich fulltime met deze problematiek kunnen bezighouden.

Bemiddelende rol

Het opmerkelijkste cijfer: in het jaar 2019 waren er 112 interventies dierenbescherming en in 2020 waren dat er 226, meer dan een verdubbeling dus. Niet alle interventies monden echter uit in een proces-verbaal, het merendeel zelfs niet. De Dierenpolitie heeft dan ook eerder een bemiddelende en adviserende rol waardoor net op tijd kan worden bijgestuurd. Doordat dringende meldingen rond dierenwelzijn eveneens binnenkomen op de algemene dispatching worden die in eerste instantie opgevolgd door de interventieteams en de wijkinspecteurs behandelen dan weer de niet-dringende meldingen. De Dierenpolitie treedt dus eerder in tweede lijn op, meestal op vraag van de collega’s.

“De stijgende cijfers qua interventies zijn voor een groot stuk te wijten aan de structurele controles die de Dierenpolitie uitvoert op de naleving van de opgelegde maatregelen en interventies”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel.

Gevoeliger voor dierenleed

Schepen van Dierenwelzijn Goderis is alvast tevreden met het traject van de Dierenpolitie tot nu toe. “Ze hebben al heel mooi werk geleverd. De gestegen interventiecijfers rond dierenwelzijn kunnen verklaard worden doordat de mensen weten dat hun klachten ernstig worden genomen en het toont ook aan dat de gevoeligheid bij de bevolking voor dierenleed nog stijgt”, stelt de schepen. “De burgers hebben ook de weg gevonden naar het onlinedierenmeldpunt van de Stad ( www.brugge.be/melding-verwaarloosde-of-mishandelde-dieren ). Hierdoor kan de dierenpolitie maar ook de Vlaamse inspectiedienst nog gerichter controleren en tussenkomen wat het dierenwelzijn alleen maar ten goede komt. Overigens denk ik dat ook de coronacrisis, met als gevolg dat mensen veel meer thuis zijn, een verklaring is voor het stijgende aantal vaststellingen en interventies. De mensen merken het vlugger als er bij de buren iets vreemds aan de hand is met de dieren. Ik merkte het ook zelf, want er zijn ook mensen die zulke zaken rechtstreeks bij de schepen komen melden.”

Sociaal werk

‘Dierenflik’ Bart Saelens wijst erop dat zijn werk ook een sociale dimensie heeft naar de mensen rondom de dieren. “Wij werken dus rond dierenverwaarlozing en dierenmishandeling. Waar we dierenverwaarlozing vaststellen, stellen we vaak ook vast dat mensen zichzelf verwaarlozen; wegens mentale of financiële problemen”, stelt inspecteur Bart Saelens. “Hetzelfde met dierenmishandeling; vaak is er dan ook wel een link naar geweld binnen het gezin of tussen partners. Dan kunnen, eventueel via de wijkinspecteurs, ook de bevoegde sociale instanties ingeschakeld worden. Dus ja, ik denk dat de Dierenpolitie van Brugge zeker al haar nut heeft bewezen. We worden overigens een begrip in heel het land, want we zijn al vaak uitgenodigd bij andere korpsen om onze expertise te komen delen.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier