Melanie pakt uit met ‘Streets of Love’: “Ik wil afscheid bespreekbaar maken”

Melanie De Bleeckere pakt uit met een nieuw initiatief: Verdriet bespreekbaar maken door een foto, tekst, kaartje of symbool aan je raam te hangen op 1 en 2 november. © LLV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 1 en 2 november wil Melanie De Bleeckere graag van elke straat in Harelbeke een ‘In Loving Memory – Street of Love’ maken. Ze doet dit om de mensen de kans te geven hun verdriet en het gemis van overledenen symbolisch te delen met anderen.

Allerheiligen en Allerzielen, 1 en 2 november, het is de tijd van het jaar dat we onze dierbare overledenen herdenken. “We koesteren zoveel herinneringen aan onze overledenen. We missen hen nog steeds want de liefde blijft. We dragen hen mee in ons hart. Ik zocht naar een verbindende manier om dit toonbaar te maken”, zegt Melanie.

Erkenning van verdriet

Een manier om toonbaar te maken wat onzichtbaar aanwezig is en het te omarmen als een grote gemeenschap met familie, vrienden, vereniging of school. Ik zocht naar een zichtbare plaats in onze straat en buurt, bij uitbreiding ons dorp, onze stad, onze maatschappij.” Zo kwam Melanie uit bij het project ‘In Loving Memory – Streets of Love’.

Met dit initiatief gaat Melanie op zoek naar meer compassie en erkenning van verdriet. “Ik zocht naar een manier om dit aspect van ons leven meer bespreekbaar te maken tussen familieleden, vrienden, collega’s, buren.”

Het beste is je gevoel te volgen, het moet recht uit je hart komen

Het concept is even geniaal als eenvoudig. “Om deze ‘straten van liefde’ te maken, is het belangrijk om je gemis om de overledene, je verdriet, te delen met anderen en zichtbaar te maken aan anderen. Je kan dat doen door een zelfgeschreven tekst, een brief, een symbool, een foto, een kaartje”, vertelt Melanie. “Het beste is je gevoel te volgen, het moet recht uit je hart komen. Misschien wil je hen nog iets zeggen, misschien kan je een gevoel uitdrukken in een tekening, een foto of een beeld. Je kan dit alleen of samen met je familie, vrienden of collega’s maken.”

“Ik zou graag hebben dat iedereen dit aan zijn of haar raam aan de straatkant hangt. Op die manier help je mee deze boodschap te verspreiden. Dit belangeloos project lukt pas als het veel zichtbaarheid krijgt.”

Andere initiatieven

Met dit project is Melanie niet aan haar proefstuk toe. De voorbije drie jaar lanceerde ze enkele opmerkelijke initiatieven: een ruilbibliotheek, een weggeefkast waar iedereen iets mocht nemen wat hij of zij mooi vond, en elke Harelbekenaar laten samen zingen met ‘Iedereen Zingt’. “Ik ben ervan overtuigd dat ook dit project zal lukken”, besluit Melanie, die master is in zang en docente zang & koor aan de Kunstacademie Waregem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier