Mekka voor autoliefhebbers: Prado Zoute wordt paradepaardje van Zoute Grand Prix Week

Met ruim 400 wagens verspreid over de Zoute Rally, de Zoute GT Tour en Zoute Concours d’ Élégance is Zoute Grand Prix Week één van de belangrijkste evenementen ter wereld voor liefhebbers van mooie wagens. © DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Van donderdag 7 tot en met zondag 10 oktober spot je de meest exclusieve wagens in Knokke-Heist tijdens de Zoute Grand Prix Week. Voor de 12de editie pakt de organisatie uit met enkele nieuwigheden. Brugge en Oostende worden betrokken in het glamoureuze event. En Prado Zoute wordt het nieuwe paradepaardje waarbij topmerken pronken met hun mooiste autodesigns en technische innovaties.

“Wat in 2010 begon als een oldtimerrally tussen vrienden die de liefde voor mooie historische wagens delen, is uitgegroeid tot één van grootste en meest prestigieuze oldtimerevents van Europa. Na de editie achter gesloten deuren van vorig jaar knoopt de organisatie weer aan bij de succesvolle publieksformule en schakelen we meteen een versnelling hoger met een nieuw programma. Vanaf nu gaan we voluit voor nog meer beleving en een groter bereik. Zo verandert de naam in de Zoute Grand Prix Week. Vanaf dit jaar is er niet alleen aandacht voor ‘kunst op wielen’. Ook andere vormen van kunst krijgen een prominente rol in het evenement met topwerken van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Art & Art on 4 Wheels: een unieke combinatie”, aldus organisator Filip Bourgoo.

Ruim 400 wagens

Leuk voor elke autoliefhebber is het nieuwe Prado Zoute. “Met ruim 400 wagens verspreid over de Zoute Rally, de Zoute GT Tour en Zoute Concours d’ Élégance is Zoute Grand Prix Week één van de belangrijkste evenementen ter wereld voor liefhebbers van mooie wagens. Vanaf deze editie wordt er ook extra aandacht besteed aan de wagens van vandaag én morgen”, weet woordvoerder Frederic Degezelle.

Heel wat wagens zijn nooit eerder getoond aan het Belgische publiek

“De topmerken pronken straks in de Prado Zoute, een indrukwekkend paviljoen van ruim 8.300 m² op het strand van Knokke-Heist aan het Albertplein. Heel wat wagens in de Prado Zoute zijn nooit eerder getoond aan het Belgische publiek.”

McLaren 765GT Spider

“Zo beleven de gloednieuwe Bentley Continental GT en GTC Speed hun publieke première in Knokke-Heist. Pronkt Aston Martin met de zeer exclusieve Speedster en pakt McLaren uit met de 765GT Spider en de Artura, een hybride sportwagen. Of wat dacht je van de Maserati MC20, het nieuwe paradepaardje van de Italiaanse autobouwer. Carrozzeria Touring Superleggera staat in Knokke-Heist met een Aero 3. Een wagen waar letterlijk en figuurlijk geen prijs op te plakken valt, aangezien hij volledig op maat en naar wens van de klant wordt gebouwd”, klinkt het.

De Battista Anniversario, een elektrische supercar van ruim twee miljoen euro.
De Battista Anniversario, een elektrische supercar van ruim twee miljoen euro. © gf

“Het is trouwens de Belg Louis de Fabribeckers die waakt over wat er van de tekentafel van de Italiaanse autodesigner rolt. Pininfarina ten slotte pakt uit met de Battista Anniversario, een 100 procent elektrische supercar waarmee de legendarische autobouwer en designer zijn 90ste verjaardag viert. Kostprijs; ruim twee miljoen euro!”

Praktische info

De Prado Zoute is vanaf 7 oktober dagelijks voor iedereen toegankelijk en is geopend van 8 tot 14 uur. De toegangsprijs bedraagt 35 euro inclusief BTW.

Wat mogen autoliefhebbers nog verwachten? De Zoute Rally by Stow (7,8 en 9 oktober). De ruggengraat van de Zoute Grand Prix en misschien wel de zuiverste vorm van passie voor automobiel. Het Zoute Concours d’ Elegance by EY (9 en 10 oktober) is een elegantiewedstrijd voor uiterste exclusieve wagens. Zoute Sale by Bonhams (10 oktober) is een prestigieuze internationale veiling van zeldzame verzamelaarsauto’s.

Brugge en Oostende maken zich op voor de Zoute Grand Prix Week

De doortocht van de Zoute Grand Prix Week in Brugge moest worden afgeslankt. Op ‘t Zand zou een ‘grand palais’ van 3.000 vierkante meter worden neergezet met 75 unieke en zeldzame historische wagens, maar dat onderdeel wordt uitgesteld naar 2022. De andere onderdelen gaan door zoals gepland.

Op vrijdag 8 oktober rijden ruim 250 historische wagens tussen 11 en 15.30 uur door de binnenstad voor de Zoute Rally om te verzamelen op de Grote Markt. Een dag later doen de moderne droomwagens dat nog eens over tussen 16.30 en 18.30 uur in het kader van de GT Tour. Heel wat van de constructeurs die je in oldtimerevents ziet paraderen, bouwen nog steeds droomwagens. Denk maar aan Ferrari, Bentley, Bugatti of Porsche.

Wie fan is van het meer recente werk kan op zaterdag 9 oktober terecht in Oostende voor de GT Tour. De dijk voor het Casino-Kursaal vormt het decor voor een parade van moderne Gran Turismo sportwagens. Honderd GT ‘s zoals Alpine, Alfa Romeo, Audi, Bentley, BMW, Bugatti, Dallara Stradale, Ferrari, Jaguar, Land Rover, Masarati, Mercedes, McLaren, Pininfarina, Polestar, Porsche, Rolls-Royce… zullen er verzamelen.

Voor meer informatie en tickets voor de events kan je terecht op www.zoutegrandprix.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier