Meisjes zetten eerste voetbalpassen bij WS Desselgem dankzij Disney

Jo De Marez van Voetbal Vlaanderen en de Desselgemse jeugdcoördinator Peter Geerolf. © IVD
Redactie KW

WS Desselgem, dat op een prima jeugdwerking kan bogen bij de meisjes, is een van de vijftien clubs in België die uitgekozen werden door Playmakers om mee te stappen in hun nieuwe project. Nu zondag vindt een eerste sessie plaats.

Door Playmakers, een nieuw UEFA- en Disneyprogramma, kunnen meisjes hun eerste stappen in de voetbalwereld zetten door de magische wereld van Disney. Ook voetbal Vlaanderen verleent zijn medewerking.”Wij zijn enorm tevreden dat we een van slechts vijftien clubs in Vlaanderen zijn die mogen meewerken aan dit project om voetbal onder meisjes te stimuleren. Wij hebben zelf een zeer sterke jeugdwerking bij onze meisjes”, stelt Peter Geerolf, de Desselgemse jeugdcoördinator.

Vijf tot acht jaar

“Zondag gaan wij van start met de eerste van tien Playmakers-sessies en wij richten ons op meisjes van vijf tot acht jaar”, licht Jo De Marez, coördinator meisjesvoetbal bij Voetbal Vlaanderen toe. “Het is de bedoeling dat we tegen 2024 het aantal meisjes en vrouwen die voetballen, hebben verdubbeld. In de Verenigde Staten is voetbal meisjessport nummer één, terwijl wij in België voetbal nog altijd vaak als ‘geen sport voor meisjes’ beschouwen. Die mentaliteit willen wij met Voetbal Vlaanderen veranderen.”

De deelnemers aan het project moeten zich niet verwachten aan een voetbaltraining in de echte zin van het woord. “De leiding zal dan ook niet in handen zijn van een echte trainer, maar van kleuterleidster Laura Waelkens, die ook als animator verbonden is aan The Little Ball Village. Als introductie krijgen de meisjes een deel van de Disneyfilm The Incredibles 2 te zien. Daarna laten wij hen in de huid kuipen van die figuren om enkele scènes na te spelen en zo leggen we de link naar het voetbal. Door te focussen op de leefwereld van de kinderen laten we hen op een speelse manier hun eerste voetbalpassen zetten. Hopelijk brengen we die meisjes zo op termijn de liefde voor het voetbal bij. We starten met tien sessies, maar het is de bedoeling om er later nog mee verder te gaan. Opnieuw met een Disneyfilm, maar met andere figuren als basis.”

Opbouwen vanuit de basis

“Dit initiatief zal het meisjesvoetbal ongetwijfeld nieuwe impulsen geven, maar ondertussen blijven wij bij WS Desselgem niet bij de pakken zitten. Het is zeker de bedoeling om op termijn, naar het voorbeeld van de eerste ploeg bij de mannen, over een elftal te beschikken dat volledig uit Desselgemse meisjes bestaat. Daarvoor willen wij opbouwen vanuit de basis. Het doel is om op termijn over een jeugdploeg van 5 tegen 5, een ploeg van 8 tegen 8 en een ploeg van 11 tegen 11 te beschikken. Zo vergemakkelijken we de stap naar het eerste elftal. Nu stellen wij immers vast dat de overstap naar een volledig veld voor heel wat zestienjarigen te groot is“, besluit Peter Geerolf.

De tien sessies, die overigens volledig gratis zijn, vinden plaats op zondagmorgen om 10 uur in de sporthal van Desselgem op 8, 15, 22 en 29 maart, 26 april, 10 en 17 mei, 7, 14 en 21 juni. (IVD)

Inschrijven kan via de website van Playmakers of via Voetbal Vlaanderen. Meer informatie is verkrijgbaar bij Peter Geerolf op 0475 31 86 84.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier