Meisje speelt Jezus tijdens Heilig Bloedprocessie in Brugge

Dit gezinnetje speelt Jozef, Maria en Jezus tijdens de Heilig Bloedprocessie. © Repro WK
Redactie KW

Delphine De Guchteneere krijgt samen met man en kind een glansrol in de Heilig Bloedprocessie: met z’n drietjes bevolken ze de kerststal als Maria, Jozef en kindje Jezus. Opvallend: het is hun dochtertje dat Jezus zal spelen.

“Een hele eer want de processie is ondertussen een stukje van mezelf geworden”, aldus Delphine, die tegenwoordig met haar gezin in Luxemburg woont, maar nog altijd een jaarlijkse afspraak heeft met ‘Brugges mooiste’.

Sinds haar twaalfde

Op haar 32ste maakt Delphine al twintig jaar deel uit van de Heilig Bloedprocessie. “Ik ben er op mijn twaalfde ingerold met de groep Rorate van het Lyceum Hemelsdaele. Wij kondigden altijd de geboorte van Christus aan, compleet met kaarsen op ons hoofd en Latijnse liederen zingend”, lacht Delphine. Later was ze steevast één van de courtisanes in het tafereel rond Herodes en Johannes de Doper.

Maar dit jaar wordt het voor de Brugse een extra memorabele editie: voor het eerst doet ook haar Tsjechische man Jirí mee, en hun vijf maanden oude dochtertje Stéphanie mag Jezus spelen. “Jezus is dus inderdaad een meisje… en dan nog met felblauwe ogen”, aldus Delphine, die op 13 december beviel van haar dochtertje.

Met het hele gezin

Met haar man Jirí als Jozef, wordt het gezinstafereel compleet. “Ik vind het op zich al een hele eer dat ik dit jaar Maria mag spelen. Maar het wordt ook een fantastische ervaring om met ons gezinnetje in de stoet mee te lopen. De Heilig Bloedprocessie is voor mij Brugges mooiste dag, en na al die jaren zie ik het ook als een stukje van mezelf. Ik houd die datum altijd speciaal vrij.”

Voor Delphine is het ook een jaarlijkse familiereünie. “Familie, vrienden, ze komen elk jaar kijken. Ook hier in Luxemburg zijn trouwens veel mensen er nieuwsgierig naar. De Bloedprocessie is tenslotte werelderfgoed, hé. Alleen vind ik het wel jammer dat de religieuze boodschap soms vergeten wordt. Die positieve gedachte van blijven goed doen voor elkaar, in tijden van oorlog en miserie vind ik dat heel belangrijk.”

Europacollege

Haar man Jirí – “George, maar dan in het Tsjechisch”, aldus Delphine – werkt voor een Europese instelling die zetelt in Luxemburg. Het koppel leerde elkaar kennen in het Europacollege. “In deze tijd van het jaar zijn de studenten daar druk met hun thesissen bezig. Maar ik moedigde ze destijds altijd wel aan om even pauze te nemen als de processie voorbijtrok. Vanop het balkon aan de Dijver heb je er mooi zicht op”, zegt Delphine.

Zelf was ze daar onthaalmedewerker in de bibliotheek. “Jirí kwam er geregeld opzoekingen doen. Of misschien was dat gewoon een excuus om mij te zien, want hij kwam altijd even langs voor een babbeltje. De dag na zijn laatste examen heeft me mee uitgevraagd, en een paar maanden later waren we officieel een koppel. We zijn getrouwd in de Sint-Gilliskerk.”

Voor haar man Jirí en hun dochtertje Stéphanie wordt het dus de eerste keer dat ze in de Bloedprocessie te zien zullen zijn. “Stéphanie is een vrolijke, sociale baby. Heel aandachtig ook voor wat er rondom haar gebeurt – hopelijk is dat straks tijdens de processie ook zo. Maar het wordt sowieso een fantastische ervaring… Alleen heeft Jozef wel een beetje schrik van de os”, lacht Delphine.

(WK-repro WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier