Meimaridis Kyriakos verblijft tijdens kerstvakantie op internaat in Bredene

Redactie KW

Tijdens de kerstperiode blijven heel wat kinderen op het internaat waar ze ook tijdens de schooldagen verblijven. Vaak gaat het over kinderen van hardwerkende ouders. Ook in Koninklijk Werk Ibis verblijven enkele jongeren tijdens de kerstvakantie.

Tijdens ons bezoek aan Ibis ontmoeten we twee opvoeders. Lien Decroos (34) en Jasmien Dantschotter (26) staan in voor de opvoeding van leefgroep ‘De Lavers’. In de leefruimte spelen enkele kinderen. Zij verblijven tijdens de kerstvakantie niet bij hun ouders maar in het internaat.

“Leuke dingen”

“De jongens die hier tijdens de vakantieperiode verblijven, zijn jongens die meestal ouders hebben die lang moeten werken”, vertelt Lien. “Tijdens de vakantie stappen we ook af van het normale schoolgebeuren. Het is de bedoeling dat we dan heel wat leuke dingen gaan doen. We doen op woensdag en donderdag sowieso daguitstappen.”

“Het gaat er veel huiselijker aan toe”, sluit Jasmien aan op het gesprek. “De kinderen zelf zijn veel losser tijdens de vakantie en wij eigenlijk ook. Er moet gewoon niet zo veel. Tijdens de schoolperiode moet er op tijd gegeten worden, moeten ze op tijd naar bed, enz. Tijdens de vakantie wijken we nogal dikwijls af van het normale gebeuren.”

“Erg drukke periode”

“Er zijn acht leefgroepen in Ibis”, gaat Jasmien verder. “We moeten wel een beetje tijdsgebonden werken. Doorgaans blijven zo’n tien a twaalf jongens van de 106 op internaat. We hebben naast kinderen van werkende ouders ook kinderen die hier werden geplaatst door de jeugdrechtbank. Dat zijn vaak de jongens die in een vast systeem zitten. Zij blijven dikwijls hier tijdens de vakantie.”

“Ik mis mijn ouders wel veel. Ik zie hen niet evenveel als dat andere kinderen hun ouders”

De elfjarige Meimaridis Kyriakos ging naar huis om Kerst te vieren bij zijn ouders. De papa van Meimaridis heeft een Grieks restaurant in Oostende. De eindejaarsperiode is dan ook een erg drukke periode voor het gezin. Op dinsdag 26 december kwam hij terug naar Ibis. “Ik vind dat helemaal niet zo erg”, vertelt Meimaridis. “Ik weet dat papa erg veel moet werken en dat dat meestal op rare uren is. Maar ik ben hier eigenlijk wel graag. Liever tijdens de vakantie dan tijdens de dagen dat er school is (lacht). Ook de juffen zijn dan minder streng.”

“Goed opgevangen”

“Ik mocht vrijdagavond wel naar huis gaan om zondagavond Kerst te vieren met mijn mama en papa”, vertelt Meimaridis. “Dat was wel leuk. Of ik er tegenop keek om dan terug te keren naar Ibis? Niet echt. Ik zit hier nu al 2,5 jaar, je raakt het wel gewend. Ik mis mijn ouders wel veel. Ik zie hen niet evenveel als dat andere kinderen hun ouders zien en daar denk ik wel eens aan. Gelukkig wordt ik hier goed opgevangen. Ik heb hier in de 2,5 jaar dat ik hier zit ook veel vrienden gemaakt. Ik ben altijd blij dat ik mijn vrienden terug zie als ik terug kom.”

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.