Meiboom geplaatst op nieuw Brugs beurs- en congresgebouw

Een zicht op de ruwbouw van het nieuwe Brugse Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC).© Davy Coghe
Een zicht op de ruwbouw van het nieuwe Brugse Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC).© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Meiboom is geplaatst op het dak van de nieuwe beurs-, meeting en congrescentrum in West-Brugge. De Stad investeert 40 miljioen euro in dit gebouw, dat begin 2022 in gebruik zal genomen worden.

Al achttien maanden wordt er gewerkt aan dit nieuwe congrescentrum, dat oprijst op de plek waar vroeger de Beurshal was. “Het is een van de grootste projecten van de laatste jaren voor Brugge”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “De komst van het BMCC zal een boost geven aan het beurs- en congrestoerisme en moet mee zorgen voor een heropleving van de lokale economie.”

“In de ruime beurshal van 4500 m² zullen events voor 2500 personenekunnen plaatsvinden. Het congresgedeelte heeft een capaciteit van 514 personen, met plenaire zaal die een uitklapbare tribune heeft. Op de derde verdieping zullen zich twaalf kleinere meeting rooms bevinden, op de bovenste verdieping een cateringruimte, waar 500 mensen kunnen genieten van een lunch, diner of netwerkrecpetie. Vanop het terras hebben bezoekers een fantastisch zicht op de torens van Brugge.

Duurzaam gebouw

Volgens de Brugse burgemester zitten de werken goed op schema: “Er is geen vertraging noch een meerkost. Begin 2022 is alles klaar.” Klimaatschepen Minou Esquenet is trots op het duurzaam karakter van het gebouw dat bijna energie neutraal is: “We voorzien passieve verwarming via een waterpomp. De zonnepanelen op het dak zullen voor 30,21 ton minder CO2 per jaar zorgen. Buurtbewoners kunnen hierin participeren, het gaat om een formule van burgercoöperatie. En hemelwater laten we niet verloren gaan, dankzij een waterbuffertank van 226 kubieke meter zorgen we voor maximaal hergebruik. De bestaande bomen worden zoveel als mogelijk behouden, in de ondergrondse parking en op straat komen er laadpalen voor elektrische wagens.”

Berlijnse Muur

Volgens directeur Sarah Cornand van het BMMC komen de reservaties al vlot binnen voor congressen en beursevenementen. Ze wist te vertellen dat het Brugs bierfestival en de Euroschlagerparade er zullen plaatsvinden in 2022. Er was één dissonant, rebels geluid te horen tijdens de Meiboom-plaatsing.

Fotograaf Fernand Proot hekelde namens enkele buurtbewoners het feit dat zij vanuit de Maagdenstraat moeten kijken op een hoge Berlijnse Muur zonder een enkel venster: “Er waren nochtans beloftes gemaakt voor de start van de werken. Er staan momenteel al heel wat huizen en flats te koop of te huur, omdat bewoners vertrokken zijn tijdens de werken.”

Omdat er geen rondleiding voorzien was voor de buurt wegens corona, maakte de Stad Brugge een filmpje:

https://www.brugge.be/filmpje-rondleiding-bmcc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier