Meevaren met De Warmste Boot? Dat wordt drummen voor een plekje!

Het is drummen voor een plekje op De Warmste Boot. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Vergeet de ellenlange files, uren zoeken naar een parkeerplaats en het wandelen van een riante afstand naar het Nelson Mandelaplein. Wie zorgeloos wil genieten van de Warmste Week, kan met de Warmste Boot tot aan de ingang worden gebracht. Kostprijs voor een rit heen en terug? Helemaal niets!

De Warmste Boot, een initiatief van de gemeenten Wevelgem en Kortrijk, vaart nog uit tot dinsdagavond. Met acht tochten per dag moet dit ervoor zorgen dat mensen zonder kopzorgen van Wevelgem tot in Kortrijk raken. Wie van dit sfeervol transport wil genieten kan opstappen in Wevelgem, aan de brug over de Leie of in Kortrijk, pal aan het LAGO zwembad. Aan boord is een complete bar voorzien en iedere passagier krijgt, als verwelkoming, een gratis kopje koffie of warme choco aangeboden. Dat het aparte concept een succesverhaal zou gaan worden, was dan ook te voorzien. De Mimino biedt plaats aan 130 mensen en telkens moet de kapitein heel wat mensen teleurstellen.

Geen gesukkel met parkeerplaatsen

Nathalie Herman en Lorinzo Loncke laten zich de koffie alvast wel gevallen. “Draai en keer het hoe je wil, meegaan met zo een boot heeft toch een zekere charme” klinkt het uitgelaten. “Wie naar Kortrijk gaat met de wagen heeft sowieso al de grootste moeite om aan een parkeerplaats te raken. Wat moet dat dan niet zijn met zo een evenement als de Warmste Week? Nee, dit is een schitterend initiatief en we maken er dan ook graag gebruik van. Een bijkomend voordeel is ook dat we zelf niet moeten rijden dus wie weet waar we vandaag nog terecht gaan komen!”

Ook de leden van jeugdverenigingen maken dankbaar gebruik van de boottocht. “Zondag is Chiro-dag en aangezien het vandaag ook Warmste Week is, trekken we met onze groep meteen richting Kortrijk”. Fien Verhulst, een pittige meid en actief lid van Chiro Wevelgem, laat zich alvast niet intimideren door de felle regen en wind. “Deze avond sluiten we onze namiddag trouwens af met een kerstdrink, dus we blijven de volledige dag in een feestelijke sfeer“.

Stoere zeebonken

De man aan het roer van de Mimino is een oude rot in het vak. Een stoere schippersbink met een peperkoeken hart zo blijkt. “Ik ben al meer dan 46 jaar actief in de scheepvaart” vertelt Francis Catoir, terwijl hij de Leie nauwlettend in het oog houdt. “Ik heb al vana lles vervoerd en kan boeken schrijven over de toestanden die ik al heb gezien. Maar zo een boot vol met mensen die allemaal in feestelijke stemming zijn? Dat is voor mij ook iets nieuws en ergens voelt het wel goed. Je ziet mensen met een brede glimlach aan boord komen en ook wanneer ze afstappen zie je gewoon dat iedereen in een goede bui is. Dit is gewoon leuk werken, zelfs bij slecht weer“.

Aan gezelligheid geen gebrek!
Aan gezelligheid geen gebrek!© CL

Dat iedereen goed geluimd is, is eveneens merkbaar aan de kades waar mensen kunnen op- en afstappen. In Lauwe werd het kleine schuttingshuisje zelfs omgebouwd tot pop-up bar door een vriendengroep. “Het is niet omdat het slecht weer is dat we ons niet gaan amuseren, we hebben alles bij wat nodig is om ons warm te houden”. Met een glaasje champagne in de hand maakt de groep er het beste van.

Kleine Jiel Delorge genoot enorm van de boottocht!
Kleine Jiel Delorge genoot enorm van de boottocht!© CL

Foute truien, dikke winterjassen en gekke hoedjes: ze zijn in overvloed aanwezig bij de opvarenden. De prijs voor de schattigste passagier aan boord gaat echter naar Jiel Delorge. De 6-maanden oude knaap geniet volop van de boottocht en trok, speciaal voor de gelegenheid, zijn mooiste kerstoutfit aan.

Zelf nog meevaren met de Warmste Boot? Het uurrooster is op Facebook terug te vinden.

https://www.facebook.com/events/2811143018949245/

.