Meeuwenteam staat Oostendenaars bij tijdens broedseizoen

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Coronacrisis of niet, het broedseizoen van de meeuwen komt eraan. Het speciaal gerekruteerde Oostendse meeuwenteam staat tot half augustus inwoners van de stad bij met raad en daad.

Het broedseizoen van de meeuwen start meestal vanaf de laatste week van april. Hoewel de meeuwen dan pas hun eerste eieren leggen, zijn ze nu al op zoek naar een geschikte plaats om hun nest op te bouwen. Nesten met jongen mogen niet weggehaald worden op straf van boete want meeuwen zijn een beschermde diersoort. Als het nest nog leeg is, dan mag dat wel. Tijdens de broedtijd komen jaarlijks heel wat klachten binnen bij de stad. Die klachten gaan dan vooral over lawaaihinder, bevuiling door uitwerpselen, gescheurde vuilniszakken en (schijn)aanvallen.

Specialisten

Inwoners van de stad kunnen met al hun vragen terecht bij het meeuwenteam van de stad. Daarvoor rekruteerde het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Oostende twee specialisten die zich uitsluitend met deze taak zullen bezig houden. Het meeuwenteam zal alle acties coördineren. Ze kiezen daarbij voor een totaalaanpak. De stad wil inzetten op sensibilisering en preventie, maar indien nodig ook op meer ingrijpende dierenvriendelijke maatregelen. Het meeuwenteam zal de nestlocaties van de meeuwen opvolgen op basis van de meldingen die binnen komen. Het team zal vervolgens, samen met de betrokken inwoners voor de meest efficiënte aanpak kiezen. Daarnaast zal men concrete tips geven om nestvorming te voorkomen. Een meeuwenweringsnet behoord dan tot de mogelijkheden. Oostendenaars kunnen hiervoor ook een subsidie aanvragen.

Het meeuwenteam zal zich voorlopig echter beperken tot interventies die geen rechtstreeks contact vereisen, door de coronacrisis. Het meeuwenteam is te bereiken via het nummer 0465 02 88 27 of via een online formulier op de website van de stad. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier