https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

‘Meet, greet & feed’ met alpaca’s in Gistel

Kim wil via Alpaca Atelier haar liefde voor en kennis over alpaca’s graag delen.© TVA
Kim wil via Alpaca Atelier haar liefde voor en kennis over alpaca’s graag delen.© TVA
Redactie KW

Nog op zoek naar een leuke gezinsactiviteit? Wat dacht je van een ‘meet, greet & feed’ met vier wollige en vooral zachtaardige alpaca’s? Met Alpaca Atelier pakt Kim Verburgh (32) uit met een gloednieuw initiatief in Gistel. “Ons doel is om bezoekers iets bij te brengen over deze prachtige dieren.”

Kim, geboren en opgegroeid in Oostende, verdiende haar sporen al in de reissector. “Mijn ouders Rudy en Greet begonnen 35 jaar geleden met reisbureau Thalassa in de Vindictivelaan, tegenover zeilschip Mercator. Ik stapte mee in de zaak en heb intussen veel ervaring met het begeleiden van groepen tijdens activiteiten. Leuk detail trouwens: wij organiseren ook altijd de populaire cruises van de Krant van West-Vlaanderen”, knipoogt Kim.

“Mijn vriend Simon Mc Cann (35) en ik zochten al langer een eigen stekje, maar hadden elk onze voorwaarden. Zo wou Simon landelijker gaan wonen met een eigen bosje bij de woning. Ik ging akkoord mits er voldoende grond aanwezig was om dieren te houden. Zo kwamen we in Gistel terecht, in een woning langs de Oostendsebaan 118 nabij het op- en afrittencomplex van de E40. Nu het wat rustiger is in de reissector als gevolg van de coronacrisis, was het moment aangebroken om een nieuw project op te starten”, vertelt Kim.

En dat project heet ‘Alpaca Atelier’. Het concept is simpel: bezoekers kunnen kennismaken met de alpaca’s Raya, Inti, Puka en Suki. Je kan ze voederen en voorzichtig aaien, maar bovenal leer je iets bij over deze interessante kuddedieren. “Raya geldt zowat als de muze of mater familias tussen de drie mannetjes. Met haar opvallende kopje staat ze ook model voor ons logo. Suki is de jongste van de groep.”

Nieuwsgierig

Tijdens het gesprek met Kim komen de dieren meermaals piepen en alles inspecteren. “Alle vier zijn ze erg nieuwsgierig en op hun hoede, maar tegelijk toegankelijk. Ze zijn ook gehecht aan elkaar”, vervolgt Kim. “Als we eventjes een van de vier apart nemen, bijvoorbeeld voor verzorging, kijken de andere al uit waar die ene blijft. We zijn nog maar pas gestart met het ontvangen van gasten, kindjes schrikken er soms van hoe groot de dieren kunnen worden.”

“We willen de bezoekers graag iets over deze Zuid-Amerikaanse dieren bijbrengen. Afhankelijk van de leeftijd passen we de activiteit aan zodat iedereen er al spelenderwijs iets van opsteekt. Bezoekers kunnen de alpaca’s ook voederen, zachtjes aaien en leuke foto’s nemen. Samen spelen we ook een leuk spelletje. Verder werken we momenteel een mooie route uit waarbij je samen met de dieren een wandeling in de buurt kan maken. Aan ruimte op de site is er alvast geen gebrek: bij onze woning is er een riante tuin met aanpalende weide van alles bij mekaar zo’n 4.000 vierkante meter.” De dieren zelf zijn afkomstig van erkende fokker Alpaca Flanders uit Wervik.

Workshops

Het stopt niet bij het ontmoeten van de alpaca’s alleen. “Geïnteresseerden kunnen ook een workshop volgen om bijvoorbeeld leuke juwelen te maken met alpacawol, zoals armbandjes, kettingen of oorringen. Ook een initiatie ruwe wol spinnen tot draad zal tot de mogelijkheden behoren. Daarvoor volgden we een cursus. Trouwens, één enkel dier kan tot wel vijf kilogram wol dragen. Met deze activiteiten willen we deelnemers een fijne, leerrijke tijd bezorgen en iedereen aan de slag krijgen om mooie items te maken”, zegt Kim enthousiast.

“We verkopen ook alpacamest. Geloof het of niet, maar het is ontzettend gezonde voedingsstof voor je moestuin”, besluit Kim. Via de website alpaca-atelier.be komt weldra een webshop online. Wil je de alpaca’s Raya, Inti, Puka en Suki ontmoeten? Voor twee personen betaal je 30 euro, per extra persoon komt daar 7,50 euro bij. Een bezoek duurt een uurtje en is altijd privé. Voor een wandeling met de dieren van ruim een uur zal je 20 euro per persoon betalen, kinderen jonger dan 12 jaar betalen 12 euro. (Timmy Van Assche)

Meer info via Facebook, Instagram (Alpaca Atelier) en tel. 0471 39 71 18.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten