Meesterinbreker (65) riskeert ruim zeven jaar cel na inbraken in De Haan

© iStock
© iStock
Redactie KW

Meesterinbreker Yves Beaupain (65) riskeert in beroep zeven en een half jaar cel voor 13 inbraken en vijf pogingen in de Concessiewijk in De Haan. Het openbaar ministerie is het beu: “Meneer is al meer dan 45 jaar klant bij justitie. Straks viert justitie ‘een halve eeuw meneer Beaupain’…”

Tussen augustus 2018 en maart 2019 werd de villawijk in De Haan geteisterd door een inbrakenplaag. In de huizen, veelal tweede verblijven, werden de bedden beslapen of werd eten uit de koelkast genomen. De dader liet op vele plaatsen zijn gevoeg achter in de wc. Veel buit maakte hij niet, meestal ging het om voedsel en drank. Maar vaak werden ook vernielingen achter gelaten. Soms werden toestellen begoten met drank, in andere gevallen werd het zilveren bestek geplooid.

De manier van inbreken was steevast dezelfde: via gaatjes in het raam of het afbreken van het cilinderslot. Toch tastte de politie lange tijd in het duister, tot op 22 maart 2019 een verdachte gearresteerd kon worden. De man was volledig in het zwart gekleed en had een rugzak vol inbrekersmateriaal bij. Het ging om niemand minder dan Yves Beaupain, ‘s lands meest beruchte inbreker.

Franstalige rechtbank

De 65-jarige Brusselaar zou sinds 1974 al meer dan 600 feiten hebben gepleegd. Dankzij onder meer DNA- en schoensporen kon Beaupain gelinkt worden aan dertien inbraken en vijf pogingen daartoe in de Concessiewijk. Bij hem werd ook buit gevonden uit verschillende villa’s en zijn ex-vrouw overhandigde de politie een fles champagne Moët et Candon die ze van haar ex had gekregen en eveneens afkomstig was uit een van de villa’s.

Toch weigerde Beaupain tijdens het onderzoek elke medewerking en beriep hij zich telkens op zijn zwijgrecht en de schending van het geheim van het onderzoek. Zelfs bij de onderzoeksrechter weigerde hij medewerking. In eerste aanleg kreeg hij vier jaar cel, maar door de coronamaatregelen ontbrak hij op het proces. Hij ontsloeg daarna zijn advocaat en verdedigde zichzelf in beroep. Eerst voerde hij aan dat hij door een Franstalige rechtbank moest behandeld worden. Maar omdat hij dat in eerste aanleg niet had gevraagd, moest ook zijn beroep voor een Nederlandstalig hof voorkomen. Bij de zitting ten gronde voerde Beaupain in een zelfgeschreven Franstalig betoog opnieuw aan dat zijn rechten van verdediging waren geschonden en dat het onderzoek nooit naar behoren was gevoerd. Over de inbraken zelf, beriep hij zich opnieuw van zijn zwijgrecht. “Ik wil eerst weten van wat ik word beschuldigd.”

Halve eeuw klant

Procureur-generaal De Smet was het dan ook beu: “Al zeven keer heeft het hof van Cassatie zich gebogen over uw zaak en al evenveel keren is geoordeeld dat er geen fouten zijn gemaakt.” Ook de lange lijst van veroordelingen zat de procureur-generaal hoog. “Meneer is 65 jaar en is al meer dan 45 jaar klant bij justitie. Straks viert justitie ‘een halve eeuw meneer Beaupain’.

Hij was dan ook niet mals in zijn vordering. Voor de 13 inbraken en vijf pogingen vroeg hij 44 maanden cel en vermenigvuldigde dat met twee omdat hij in wettelijke herhaling verkeert. “Dat is bijna zeven en een half jaar en dat is ook mijn vordering.”

De Franstalige Brusselaar was niet onder de indruk. Hij bleef herhalen dat zijn rechten van verdediging waren geschonden, maar weigerde iets over de inbraken te zeggen. Uitspraak op 28 april. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier