Meeste horeca-uitbaters in de dorpskernen van groot-Ichtegem openen hun terras

Beeld van de terrasjes in Ichtegem in betere tijden.© Coghe
Beeld van de terrasjes in Ichtegem in betere tijden.© Coghe
Redactie KW

Op zaterdag 8 mei mogen de terrassen weer open. Op enkele uitzonderingen na zetten alle horeca-uitbaters, gevestigd rond de markt van ofwel Bekegem, Eernegem en Ichtegem de tafels en stoelen alvast klaar.

In Bekegem openen café De Watervalle en café Gemeentehuis alvast de deuren. Zowel Martine van De Watervalle als Nathalie van café Gemeentehuis rekenen op het gebruik van een stuk van de markt voor hun terras.

In Eernegem aan de markt openen enkel De Provence en ’t Verschil. “Wij openen niet”, vertelt Giovanni van het Marktkaffee. “Wij gaan de evolutie van het virus opvolgen en pas openen als het volledig veilig is. We willen geen toestanden zoals met de kappers, die na heropening weer moesten sluiten. Op opnieuw op te starten, moeten we te veel investeren in verse producten om dan alles weer weg te gooien bij een nieuwe sluiting.”

In Ichtegem gaat enkel Sint-Cecilia niet open, maar er komt wel een terras aan ’t Wit Paard bij. “Wij openen zeker”, vertelt Carine van café Gilbert. “We liggen al te lang stil en de vaste kosten blijven doorlopen. Elk inkomen is nu welkom. Ik ga mijn openingsuren wel aanpassen in functie van het weer. Mijn sluitingsdag is op donderdag, maar als ik zie dat het schitterend weer is, dan open ik toch. Aankondigingen doe ik dan via Facebook.”

“Ik doe niet open”, vertelt Kris van de Sint-Cecilia dan weer. “Mijn terras is te klein, in de schaduwkant en aan de overkant van de straat zijn ze nu ook nog bezig met werken. Voor mij is het niet interessant om te openen. Maar ik ga wel samenwerken met Kristien van ’t Wit Paard. We gaan er een terras openen. Op de plaats waar buitenrecepties kunnen gehouden worden, gaan we een terras installeren.”

Ook de uitbaters van Ons Huis gaan open en kunnen dagschotels aanbieden. Zij hebben dan weer het voordeel dat ze met een luifel hun klanten een beetje bescherming kunnen bieden.

Richtlijnen

Ook Café Den Hert en De Somme rekenen op het gemeentebestuur om hen een aantal parkeerplaatsen ter beschikking te stellen voor een terras.

De twee cafetaria’s aan de sportvelden openen eveneens hun terras. Al is dat bij Jessie van de Time-Out met niet zoveel enthousiasme. “Door de grootte van de Time-Out ben ik verplicht om personeel in dienst te nemen. Ik moet nu voorraad inslaan en reken maar op één vierde van de capaciteit. Wat als het weer omslaat? Hoe moet je daar dan op inspelen? Ik had liever gezien dat we aan halve bezetting zouden mogen draaien, ook binnen. Dat was logischer geweest.”

David van cafetaria Extra Time zal het terras zeker openen. “Ik ben vorig jaar pas begonnen en moet nog bouwen aan mijn cliënteel. Ik twijfel nog aan mijn openingsuren. Voor mij heeft het weinig zin om al om 10 uur te openen. Ondertussen wacht het gemeentebestuur op de toestemming van de overheid om eigen richtlijnen uit te vaardigen. Dan pas zullen terrasuitbaters weten hoe hun terras er zal kunnen uitzien.” (RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.