Meest besmettingen in Damme en Ruiselede, minst in Hooglede, Spiere-Helkijn en Zuienkerke

De kaart die door Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, werd gepubliceerd donderdagavond 26 maart.
Hannes Hosten

Damme en Ruiselede zijn in West-Vlaanderen – in verhouding tot het aantal inwoners – het zwaarst getroffen door corona. Dat blijkt uit een kaartje van Sciensano van donderdag. Hooglede, Spiere-Helkijn en Zuienkerke zijn dan weer de gemeenten die zo goed als geen besmettingen hebben.

Elke ochtend om 11 uur houdt het hele land even de adem in. Op dat moment worden het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens van de vorige dag bekendgemaakt. Dat gebeurt door Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Donderdag werd daarbij voor het eerst een kaartje per gemeente verspreid. Uit de verschillende kleurschakeringen kan je afleiden of jouw gemeente zwaarder of lichter is getroffen en hoeveel besmettingen per 100.000 inwoners er zijn.

Damme en Ruiselede zijn volgens het kaartje de zwaarst getroffen gemeenten in West-Vlaanderen, met een tweetal zekere besmettingen per 1.000 inwoners. Damme, met bijna 11.000 inwoners, moet dus een 22-tal coronapositieve burgers tellen. Voor Ruiselede, met ruim 5.300 inwoners, zou het gaan om een tiental mensen. “Maar ik ken niemand die besmet is”, reageert burgemeester Greet De Roo (RKD). “Wel iemand van wie het niet zeker is, maar geen zekere besmettingen. Ook onze huisartsen kennen niemand.”

“Burgemeesters weten van niets”

“Woensdagavond werd iemand met hoge koorts en longproblemen naar het ziekenhuis gebracht. We dachten dat dit zeker corona zou zijn, maar die persoon is getest en niet besmet”, vervolgt burgemeester De Roo. “Onze algemeen directeur zit al twee weken ziek thuis uit voorzorg, maar is ook neit getest. Ook in ons woonzorgcentrum is niemand ziek, ook geen verpleeg- of zorgkundigen.”

Het is iets wat we stoort: die cijfers worden overal gepubliceerd, maar als burgemeester weten we van niets. We hoeven niet te weten wie of wat, maar als burgemeester moet je daar toch een idee van hebben”, vindt Greet De Roo. “Ik merk wel dat de maatregelen goed worden nageleefd. Ik zag het vanmorgen nog aan de krantenwinkel: mensen die buiten staan aan te schuiven, telkens een meter van elkaar.”

Zuienkerke: “Mogelijk nul besmettingen”

Zuienkerke, Spiere-Helkijn en Hooglede daarentegen kleuren helemaal wit op het kaartje. Betekent het dat er helemaal geen coronabesmettingen zijn? Sciensano nuanceert: “In gemeenten die wit kleuren, zijn er geen of heel weinig besmettingen. Maar cijfers per gemeente geven we niet, om privacyredenen.”

“Voor onze gemeente zou het kunnen dat er geen besmettingen zijn”, zegt burgemeester Alain De Vlieghe (CD&V) van Zuienkerke. “Ik weet dat een gezin met twee ouders en twee kinderen ziek was en mogelijk besmet met corona, maar niet zeker. Ik kreeg ook geen bericht dat er mensen besmet zijn.”

“Wij zijn groot in oppervlakte, maar niet in inwonersaantal”, zegt de burgemeester. Zuienkerke telt amper 2.700 inwoners. “De mensen wonen wijd uit elkaar en er is heel veel open ruimte. Gelukkig maar.”

Spiere-Helkijn: “Niemand besmet”

“Bij ons zijn er geen bekende coronabesmettingen”, is burgemeester Dirk Walraet (LB-2018) van Spiere-Helkijn formeel. Daar wonen iets meer dan 2.000 mensen. “Ik had contact met onze twee huisartsen en bij hen is geen enkel ziektegeval bekend. Maar dat kan veranderen hé. Ik moet wel zeggen dat de discipline er is en het contact met de bevolking is optimaal. We bellen de ouderen op, brengen vuilniszakken aan huis, conferenties met het personeel lopen via internet… Het is klein maar fijn. We hebben de situatie in handen.”

Hooglede: ‘Nul besmettingen? Kan ik me niet voorstellen”

Ook Hooglede, waar net geen 10.000 mensen wonen, kleurt wit op het kaartje. Burgemeester Rita Demaré (CD&V): “Ik weet niet of we echt geen besmettingen hebben. Ik sprak wel met artsen en apothekers en zij zeggen inderdaad dat het nog vrij rustig is. Maar het kan stilte voor de storm zijn, want de piek wordt nog verwacht. Ik kan me niet voorstellen dat er geen enkele inwoner van Hooglede besmet zou zijn. Maar ik ken niemand die met corona thuis zit of in het ziekenhuis ligt. Al kan dat nog veranderen natuurlijk. We moeten voorzichtig blijven.”

Cijfers onderschat

West-Vlaanderen heeft tot nu toe 886 bevestigde besmettingen, zo bleek uit de cijfers van donderdag, die vrijdag werden bekendgemaakt. Dat zijn er minder dan Limburg (1.023), Antwerpen (991) en Vlaams-Brabant (908), maar meer dan Henegouwen (876), Brussel (846), Oost-Vlaanderen (844) en de andere Waalse provincies.

De cijfers per gemeente dateren van donderdag – en bevatten dus gegevens tot en met woensdag. Daarbij moeten we benadrukken dat het enkel gaat om bewezen besmettingen, mensen die getest werden en coronapositief zijn bevonden. Meer dan eens werd al beklemtoond dat niet iedereen getest wordt en dat de cijfers van het aantal besmettingen schromelijk onderschat zijn. Dat geldt dus ook voor de cijfers verdeeld per gemeente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier