Meerjarenplan Sport 2.0 wil alle Harelbekenaren verleiden

Dominique Delchambre, Geert Van Maerrem, Kris Ghekiere, Brecht Steyaert, Michaël Vannieuwenhuyze, Sandrine Vergote, Chris Tanghe, Feadra Tytgat, Cindy Coenen, Stien Vinken.© Celine Meheus
Dominique Delchambre, Geert Van Maerrem, Kris Ghekiere, Brecht Steyaert, Michaël Vannieuwenhuyze, Sandrine Vergote, Chris Tanghe, Feadra Tytgat, Cindy Coenen, Stien Vinken.© Celine Meheus
Redactie KW

Het meerjarenplan ‘Sport 2.0’ van de Sportdienst van Harelbeke blijft verder inzetten op een zo laagdrempelig en groot mogelijk sportaanbod. Zo komen er een pannakooi en monkeybars op het sportcentrum De Mol, en wordt er werk gemaakt van een nieuw aanbod voor G-sport en een padelterrein.

Diensthoofd Sport Michaël Vannieuwenhuyze en sportpromotor Stien Vinken werkten samen met een team van tien medewerkers aan ‘Sport 2.0’, een verzamelnaam waar heel wat onder valt.

“Het gaat om een totaal nieuwe werking van onze sportdienst waarbij we vooral een aantrekkelijk, zo laagdrempelig en groot mogelijk sportaanbod voor de Harelbekenaren creëren. Harelbeke heeft bijna 28.000 inwoners. Zij verdienen een degelijk en kwaliteitsvol sportaanbod. We willen zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van de voordelen die sport biedt”, zegt Michaël, zelf triatleet in hart en nieren.

Naar de wijken

Dit resulteerde al in enkele investeringen: een sprintpiste waarop zowel sportclubs als individuele sporters hun snelheid kunnen trainen, extra onderhoud voor de bestaande Finse looppiste, een nieuw eigentijds logo, een moderne fietsstalling, de vernieuwing van de ingang van de sporthal en het aanpakken van de groenomgeving.

“Daarnaast blijft een groter sportaanbod essentieel. Binnenkort komt er een pannakooi voor jongeren. Hiermee willen we naar verschillende wijken trekken. Er komen ook monkeybars op de site. Deze moeten, samen met het outdoor fitnesspark, nog meer mogelijkheden bieden aan mensen die willen bewegen of fitnessen zonder naar de fitnesszaal te moeten gaan.”

“We bekijken verder of we padelterreinen kunnen laten aanleggen. We blijven inspelen op nieuwe trends en minder bekende sporttakken. Ook aan het aanbod voor G-sport wordt gewerkt. Zo starten we vanaf volgend jaar al met een G-sportkampje en gaan we samenwerken met onze buurgemeenten.”

Aandacht voor jongeren

Een van de zaken waarop wordt ingezet, zijn vernieuwde sportkampen voor kinderen. “We werken telkens in thema’s en nemen op die manier de kinderen gedurende de hele week mee in een verhaal. Onze kleuterkampen worden uitgebreid en zijn sedert dit jaar ook volle dagen. Ook onze lessenreeksen voor volwassenen worden aangepakt”, vertelt Stien Vinken.

“We investeerden in vernieuwde kampen en sportkoffers gevuld met crossfit-materialen. Daarnaast voorzien we koffers voor sportclubs, jeugdbewegingen, scholen en speelstraten. Deze koffers zijn dan weer gevuld met niet-alledaags sportmateriaal voor kleuters, kinderen en jongeren.”

Trots op de volhouders

Ook starters krijgen een duwtje in de rug. “Sportclubs die nieuwe mensen aan het sporten krijgen, mogen gratis onze sportinfrastructuur gebruiken. Met hen proberen we goed samen te werken. We willen de drempel zo laag mogelijk houden. Ze kunnen steeds bij ons terecht, maar wij trekken ook zelf naar de clubs. Door corona liep dit wel wat vertraging op, maar dit is geen afstel”, zegt Michaël.

“We hebben in Harelbeke een aantal topsporters waarop we heel trots mogen zijn, maar we mogen minstens even trots zijn op al die recreanten die hun uiterste best doen, en blijven bewegen in coronatijden. Dat zijn de échte volhouders.” (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.