Meerderheid zet herinrichting strandzones door ondanks hevig bewonersprotest

Duinparkbewoonster Caroline Pauwelyn, Koksijde Vooruit-gemeenteraadsleden Elwin Van Herck, Suze Bogaerts en Bart Pieters. (Myriam Van Den Putte)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De gemeenteraad van Koksijde startte tumultueus, want voor het agendapunt over de herinrichting van de strandzones waren heel wat bewoners van de zone Duinpark opgedaagd. De oppositieraadsleden haalden het onderste uit de kan om tot een voor iedereen haalbare consensus te komen. Het mocht niet baten, want na meer dan 2 uur discussiëren keurde de meerderheid haar voorgestelde plan in.

De gemeente wil de 12 strandzones over een totale lengte van 8 km herstructureren tot 8 strandzones. Het nieuwe plan houdt in dat er 4,5 km zwemzone zou zijn, 2,5 km insteekzone en dat er ter hoogte van de Schipgatduinen een kajakzone zou worden voorzien van 1 km. Dit plan zou voor meer veiligheid zorgen en een oplossing bieden voor het aantal watersporters dat elk jaar toeneemt. Maar concreet betekent dit dat er in de zone Duinpark een zwemverbod zal worden ingevoerd en dat daar ook de 47 strandcabines moeten verdwijnen. Wie dan nog wil gaan zwemmen, moet eerst 500 m verder lopen. “De ligging van deze zone is niet veilig. Door de toenemende watersportactiviteiten belanden bij westenwind veel watersporters tussen de eventuele baders” klinkt het bij de meerderheid. “De zwemzone gaat op in een grotere watersportzone die loopt van Sycod tot Windekind. Het is een verrijking voor ons imago als sportieve, toeristische gemeente. Sycod en Windekind samen tellen bijna 2.000 actieve leden.”

Publiek verbolgen

De meerderheid beweerde dat alle betrokken partners, zowel watersportclubs, bewoners en eigenaars van strandcabines aan zone Duinpark, paardenvissers enz. hierover werden gecontacteerd. Het publiek in de raadzaal was verbolgen en protesteerde luid: “We wisten van niks, er wordt hier gelogen…” De oppositie stelde dat er pas ‘last minute’ na de gemeenteraadscommissie van een week geleden met een aantal betrokken partijen, waaronder de watersportclubs en de paardenvissers, contact was opgenomen. Ze hadden het hele plan grondig bekeken en feiten gecheckt, en brachten een heleboel bedenkingen naar voren.

Onverantwoord

Elwin Van Herck, gemeenteraadslid van Koksijde Vooruit: “Zelf stond ik 3 jaar op de redderspost Duinpark, 2 jaar op Twenty one en 12 jaar op Oostduinkerke-centrum. Ik weet dus waarover ik spreek. We vinden het eigenaardig dat over de herstructureringsplannen van de strandzones niets is vermeld in het meerjarenplan, dat er wel wordt gezwaaid met inspraak en burgerparticipatie, maar dat is hier dus ver zoek! Wel verkondigde de burgemeester al in januari in een betalend tv-programma de samenvoeging van de watersportzones aan, hoewel de gemeenteraadsleden hierover niet waren geïnformeerd. Op geen enkel vlak kan je hier met cijfers en feiten een maatschappelijk draagvlak verdedigen. De IKWV (Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen) werd enkel via een melding op de hoogte gesteld, maar er werd hen geen expertise-input gevraagd. Het MDK (Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust) kreeg nog geen vergunningsaanvraag… Hetzelfde bleek voor de federale diensten van mobiliteit via afdeling Kust. Er worden zaken verkondigd alsof alles al in kannen en kruiken is zonder zekerheden te hebben van goedkeuringen voor de nodige vergunningen. Dit is te voorbarig en ongehoord. De hoofdredder kan noch via cijfers, noch via bepaalde parameters staven hoe het gaat met onze baders. Hoe kan hij dan beweren dat het Duinparkstrand weinig baders zou hebben en dat Sint-André een drukke zone is? Dat is toch een staaltje van nattevingergissingwerk, gestoeld op niets! De hoofdredder ambieert een moderne reddingsdienst, waarbij we zowel de baders- als watersportzones moeten bewaken. Er worden dan wel geen redders geschrapt, deze nieuwe verdeling impliceert dat we meer en snellere boten nodig hebben, jetscooters en andere middelen. Met het extra budget van 5000 euro komen we niet ver. Onze redders zijn ook niet geschoold zijn om watersporters te bewaken. Grotere zones en meer watersporters impliceert de facto meer tussenkomsten in onbewaakte én in surferszones. Hiervoor voorziet de gemeente twee redders. Dat is niet alleen onmogelijk, het is onverantwoord!”

Garnaalvissers te paard

N-VA-gemeenteraadslid Sander Loones pleitte ook voor de garnaalvissers te paard: We willen de huidige insteekzones garanderen voor de garnaalvissers te paard én voor de garnaalkruiers, evenals hun toegang tot de volledige gebruikelijke viszone. Het Algemeen Politiereglement over strandvisserij wordt als volgt aangevuld: ‘De garnaalvissers te paard mogen aan strandvisserij doen over de ganse zone vanaf de grens met De Panne tot de grens met Nieuwpoort en genieten bij het vissen steeds voorrang op watersporters en baders.’

Beide oppositiepartijen waren het erover eens: het voorgestelde plan garandeert op geen enkele manier de veiligheid. Maar de zee en het strand zijn er voor iedereen, en er bestaat een oplossing waarin iedereen zich kan vinden. De strandcabines kunnen perfect behouden blijven.

Koksijde Vooruit en N-VA stelden een consensus voor: “De gemeente gaat voor het behoud van de volledige zones zoals in 2019, maar richt aan het strand Duinpark voor het seizoen 2020 een alternerende zone in met aangepaste signalisatie, vanuit het principe van baderszone die gesloten wordt voor een watersportzone. Die zone bestaat en juridisch technisch kan dit. Bij goed weer kunnen mensen baden in huidige zones en kunnen strandcabines ongehinderd blijven staan. Bij meer wind of slechter weer kan het een watersportzone worden. Op korte termijn worden in een gemeenteraadscommissie alle parameters vastgelegd voor die alternerende zone met alle stakeholders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier